Svet
99 ogledov

Papež zaradi razvrata razgnal menihe

Nuna Anna Nobili, nekdanja striptizeta, ki obvlada tudi trebušni ples. (Foto: EP Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je po poročanju italijanskih medijev zaprl ugleden samostan sredi Rima, kjer so menihi prirejali koncerte, na katerih je plesala nuna, ki je pred tem delala kot striptizeta.

Bazilika Svetega Križa v Jeruzalemu je zaprta zaradi pomanjkanja liturgične, finančne in moralne discipline, poroča italijanska La Stampa. Papež Benedikt XVI. je namreč zaradi razpuščenega življenja iz samostana v baziliki izgnal okoli 20 cistercijanskih menihov, ki so za Guardian povedali, da so že bili premeščeni v druge samostane.

Samostan spremenil v zabaviščni hotel
Dnevi menihov naj bi bili šteti že od leta 2009, poročajo iz Italije, ko so iz Vatikana spodili razposajenega očeta Simoneja Fiorasca, nekdanjega modnega oblikovalca.

Ta je ustanovil kult in samostan preoblikoval v hotel, kjer so prirejali redne koncerte, maratonska televizijska prebiranja Biblije, redno pa mu je sledila modna rimska aristokratska javnost. Ugledne goste naj bi celo spodbujali, da ostanejo v hotelu, kjer so ponujali tudi 24-urni prevoz do letališč z limuzino.

V baziliki Svetega Križa, ki je bila zgrajena okoli 4. stoletja v Jeruzalemu in je ena najstarejših in najbolj prestižnih rimskih cerkva, je spravljenih nekaj najsvetejših cerkvenih relikvij, med njimi trske in žeblji s križa, trnje iz Jezusove krone in kost iz prsta Svetega Tomaža, s katerim naj bi pritisnil na Jezusovo rano.

"Preiskava je razkrila dokaze o liturgičnih in finančnih nepravilnostih, kot tudi življenjski stil, ki najverjetneje ni ravno v skladu z meniškim," je povedal oče Ciro Benedettini, predstavnik Vatikana. Menihi naj bi si nabrali tudi masovne dolgove, a podrobnosti ni želel razkriti.

Nuna s križem plesala kot ob drogu
V baziliko so leta 2009 povabili tudi Anno Nobili, nekdanjo striptizeto, da bi odplesala 'sveti ples' pred občinstvom, v katerem je sedel celo nadškof Gianfranco Ravasi, vodja vatikanskega kulturnega oddelka.

Nobilijeva je z razširjenimi nogami sedela na tleh in se pred seboj oklepala križa ali pa je se je okoli križa zvijala, kot da pleše ob drogu, ki je namenjen plesanju v nočnih klubih. Vseskozi trdi, da je ples način molitve.

Zaprli tudi trgovino z "domačimi izdelki"
Menihi, ki trenutno še prebivajo v baziliki, so morali zapreti tudi svojo trgovino, kjer so prodajali "svoje organsko pridelane izdelke z vrta", saj se je leta 2009 razvedelo, da so izdelke, ki so jih prodajali, kupovali v bližnji trgovini.

Z izgonom menihov v druge samostane se končuje tudi 500-letna tradicija prisotnosti menihov v baziliki. Papež pa je že sankcioniral tudi mehiškega župnika, vodjo Kristusovih legionarjev, Marciala Maciela Degollada, ki je zaplodil nešteto otrok. Disciplinirali so ga zaradi obtožb o spolnem nasilju, obsojen pa je na dosmrtno kesanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.