Svet
16 ogledov

Papež zatrdil, da Cerkev ukrepa

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je po srečanju z žrtvami spolnih zlorab danes zatrdil, da Katoliška cerkev ukrepa glede spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov.

Papež je v Vatikanu danes opisal tudi nedeljsko srečanje z žrtvami spolnih zlorab na Malti.

"Začutil sem njihovo trpljenje, ganjeno molil z njimi in jim zagotovil, da bo Cerkev ukrepala," je glede srečanja na Malti vernikom, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra v Vatikanu, pojasnil Benedikt XVI.

Niti papež niti Vatikan še nista pojasnila, o kakšnih ukrepih proti pedofilskim duhovnikom razmišljajo v Katoliški cerkvi.

Škandal glede spolnih zlorab v ZDA in Evropi je primerjal z nevihtami, zaradi katerih je ladja svetega Pavla nasedla na čereh ob obali Malte. "Božja ljubezen je močnejša od nevihte ali brodoloma," je poudaril.

Predstavniki Cerkve na Irskem pa so danes sporočili, da je papež sprejel odstop irskega škofa Jima Moriartyja. Ta je lani ponudil odstop po objavi poročila, ki Cerkev obtožuje prikrivanja spolnih zlorab otrok v dublinski nadškofiji. Priznal je, da ni prekinil prakse v dublinski nadškofiji, po kateri so spolne zlorabe znotraj Cerkve prikrivali pred policijo. Poročilo ga sicer neposredno ne bremeni zlorab.

Včeraj pa so predstavniki Rimskokatoliške cerkve v Čilu sporočili, da je bilo 20 primerov zlorab otrok s strani duhovnikov zdaj tudi z njihove strani potrjenih. Žrtve so prosili za odpuščanje, škof Alejandro Goic je dejal: "Za tiste, ki so zlorabili mlade, v duhovščini ni prostora in prav nič ne more upravičiti tega zločina."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.