Svet
14 ogledov

Papež žrtve prosi za odpuščanje

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je na shodu duhovnikov v Vatikanu hvalil celibat. Žrtve zlorab je prosil odpuščanja.

Papež Benedikt XVI. je na Trgu sv. Petra v Rimu nagovoril okoli deset tisoč duhovnikov, ki jim je povedal, da Cerkev odločno zagovarja pravilo Katoliške cerkve o celibatu.

"To je znak zaupanja v tem vedno bolj svobodomiselnem svetu," je povedal papež. Shod duhovnikov iz kar 90 držav, med katerimi je bilo največ Italijanov, je eden največjih, kar so jih zabeležili v Vatikanu. Duhovniki so med seboj spregovorili o svojem delu, papež pa je 40 minut odgovarjal na vprašanja petih duhovnikov z različnih celin.

Prosi za odpuščanje
Papež pozneje med mašo prosil za odpuščanje zaradi zlorab otrok, ki so jih zagrešili duhovniki, ter obljubil, da bo naredil vse, da do njih ne bi več prihajalo.

"Stalno prosimo Boga in prizadete za odpuščanje in hkrati obljubljamo, da bomo naredili vse, da se takšne zlorabe nikoli več ne bodo ponovile," je dejal papež med mašo ob zaključku leta duhovščine. "Zgodilo se je, da so v letu veselja zaradi zakramenta duhovništva na dan prišli grehi duhovnikov, predvsem zlorabe najmlajših," je dejal Benedikt XVI.

Vatikanski časopis L'Osservatore Romano je o tem zapisal: "Rane, ki so jih povzročile spolne zlorabe, bodo potrebovale kar precej čase, da se zacelijo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.