Svet
22 ogledov

Papežev poziv k vrnitvi štirih kreposti

Papež Frančišek Reuters
Brez bratstva med ljudmi sta pravična družba in mir nemogoča, pravi papež Frančišek, ki se je v poslanici posvetil gospodarski krizi.

Ob svetovnem dnevu miru, ki je 1. januarja, je papež Frančišek v svoji poslanici Bratstvo, temelj in pot do miru opozoril na bratstvo med ljudmi. "Brez bratstva je nemogoče graditi pravično družbo ter trden in trajen mir, ki se uresničuje najprej v družini, v skupnosti moža, žene ter otrok in v mednarodnih odnosih," je zapisal papež.

Poslanico papeža Frančiška sta danes v galeriji Družina predstavila predsednik Slovenske škofovske konference in apostolski administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan ter urednik zbirke Rafko Valenčič. Ta je na predstavitvi poslanice povedal, da ta med drugim posebno pozornost posveča gospodarski krizi.

Valenčič je pojasnil, da papež vzrok krize vidi v čedalje večji moči človeka nad naravo, proizvodnjo in možnostjo ekonomskega vzpona nekaterih na eni strani, na drugi strani pa lov za dobičkom, ki človeka zavaja v egoistično pridobitništvo in porabništvo.

Priložnost za vrnitev k osnovnim krepostim

Papež v poslanici poudarja, da lahko ta kriza spodbudi h kritičnemu premisleku glede pristnega in celostnega razvoja človeka in človeštva. "Ponuja mu rodovitno priložnost, da znova odkrije kreposti razumnosti, zmernosti, pravičnosti in srčnosti, ki so štiri osnovne naravne kreposti, potrebne za graditev družbe v skladu s človeškim dostojanstvom," v poslanici navaja papež Frančišek.

Poslanica se dotakne tudi pojava korupcije. Ta se po mnenju papeža pojavlja na različnih ravneh, in sicer na osebni, organizirani in celo svetovni ravni. To pa je skrajno egoistično početje, meni papež.

V svoji poslanici je papež zapisal tudi, da so med drugim droga, ekološko onesnaževanje, kršitev osebnih človekovih pravic, tudi verskih, in denarne spekulacije, vzroki za skrajno revščino množic in tragedije migrantov.

Tudi ko gre za spoštovanje narave, ki je dar človeku in je zaupana njegovi odgovornosti, sta potrebni modrost in odgovornost, izpostavlja papež. Ob tem dodaja, da če bi bila obdelovanje zemlje in raba naravnih virov pravično razdeljena, bi bila zadostna človeštvu.

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 16:35 30.december 2013.

    Papež Frančišek nimajo vsi jajc.

  • spenjac 15:25 30.december 2013.

    ne glede na to, kaj si mislim o rkc, je tale papež car.