Svet
2 ogledov

Papežev svetovalec novačil postavne moške

Angelo Balducci je imel rad zabave z moškimi. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Vatikan pretresa homoseksualna afera, v katero je vpleten višji svetovalec v papeški kuriji.

"Visok je dva metra in ima 97 kil. Star je 33 let in je popolnoma aktiven."  To je je po pisanju Guardiana le del pogovora, v katerem je vatikanski zborovski vodja 29-letni Thomas Chinedujem Ehiem  po prepričanju policije Angelu Balducciju opisoval fizične lastnosti moškega prostituta, s katerim naj bi Balducciju organiziral srečanje.

63-letni Balducci je sicer višji svetovalec kongregacije za evangelizacijo po svetu, obenem pa tudi vidni član prestižne skupnosti papeževih ceremonierjev. Znotraj papeške palače se lahko prosto giblje, kar priča tudi stavek, da želi obiskovalca sprejeti "zgoraj v semenišču ... kjer živi kardinal". Za zdaj ni jasno, ali si je Balducci protistuta naročil zase ali je bil le posrednik. Britanski tisk špekulira, da je Ehiem Balducciju v preteklosti priskrbel številne moške, med drugim najmanj enega, ki je študiral teologijo in naj bi postal duhovnik.

Zadrega ob nepravem času
Škandal je prišel v javnost po obsežni protikorupcijski akciji, v kateri je bil za kratek čas aretiran tudi Balducci, saj naj bi sodeloval pri favoriziranju določenih gradbenih podjetij. Policija mu je pred tem prisluškovala in ujela njegov pogovor z Nigerijcem Ehiemom. Slednji je bil že odpuščen in ni več v papeževi službi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Pikantne podrobnosti iz zasebnega življenja doslej uglednega člana Vatikana za samega papeža Benedikta XVI. in njegov boj proti homoseksualnosti v katoliških vrstah pomenijo hud udarec.

Karabinjerji so na podlagi preiskave sporočili, da je Balducci pomagal pri organizaciji moških srečanj seksualne narave in da je bil verjetno le član široke organizirane mreže, ki naj bi bila še posebej aktivna v Rimu.

Balducci je od leta 1995 član posebne bratovščine, imenovane Papeževi poštenjaki, ki imajo v svoji ustanovni listini med drugim zapisano, da jih druži želja po delih v "dobro duš in v slavo Božjega imena."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.