Svet
27 ogledov

Papeževo letalo obtičalo v blatu

Obisk papeža Frančiška na Filipinig EPA
Papež Frančišek je bil zaradi izjemno slabih vremenskih razmer prisiljen skrajšati program svojega šestdnevnega obiska na Filipinih oziroma prebivalcev, ki jih je novembra 2013 prizadel tajfun.

Obisk papeža Frančiška na Filipinig | Avtor: EPA EPA

Papež Frančišek je bil zaradi izjemno slabih vremenskih razmer prisiljen skrajšati program svojega šestdnevnega obiska na Filipinih oziroma prebivalcev, ki jih je novembra 2013 prizadel tajfun Haiyan, poroča BBC.

Papež je daroval mašo v kraju Tacloban, kjer je neurje povzročilo najhujše upostošenje in za seboj pustilo okoli 7.350 žrtev. Ob tem pa vernike pozval naj v prihodnost zrejo z optimizmom, saj da jih "njihov Jezus v tragediji ni zapustil. Morda se vam je zdelo, da vas je Bog med tajfunom zapustil, ker ste izgubili hiše, številni tudi svojce. A sporočam vam: Jezus nas nikoli ne pusti na cedilu."

Takoj se je odločil, da pride

Obisk papeža Frančiška na Filipinig | Avtor: EPA EPA
Mašo je spremljalo okoli milijon vernikov, papežev nagovor pa je nenadoma prekinilo močno deževje z vetrom. Papeža, ki se je med poslušalce pripeljal v odprtem papamobilu, so nemudoma odeli v rumen dežni plašč. Zaradi te tropske nevihte Mekkhala pa je nato obisk v Taclobanu vendarle skrajšal.

Ob prihodu tja je sicer poudaril, da se je za obiska Filiponov odločil že kmalu po katastrofi leta 201. "Takoj, ko sem videl katastrofo, sem bil odločen, da pridem!"
 

Papež si sicer v Taclobanu nameraval vzeti nekaj časa še za pogovor in kosilo s preživelimi med divjanjem tajfuna in menihi, a je to srečanje že po nekaj minutah zapustil, se jim opravičil in se z letalom vrnil v 570 kilometrov oddaljeno Manilo. Vremenske razmere so namreč iz minuto v minuto postajale vse nevarnejše, na kar so papeževe sodelavce opozarjali tudi piloti.

Obisk papeža Frančiška na Filipinig | Avtor: EPA EPA

Pri tem je papeževo letalo nato še nesrečno obtičalo v blatu zaradi težav med vzletanjem z vzletne steze na letališču v Taclobanu, a poškodoval se ni nihče. Medtem pa je med nevihto umrla ena od vernic, ki jo je pokopal oder, s katerega je papež med mašo nagovoril množico. Oder se je namreč, ob papaževem odhodu, podrl zaradi močnega vetra.

Papež bo Filipine dokončno zapustil v nedeljo, ko bo zaključil še z mašo v tamkajšnjem glavnem mestu, ki naj bi se jo udeležilo približno šest milijonov ljudi. V Vatikan pa bo prispel v ponedeljek.

Komentarjev 1
  • mph 14:05 17.januar 2015.

    Hmm, težko razumem to izkazovanje ljubezni s pošiljanjem tajfunov in uničevanjem domov. :-) To sicer ni tema za se smejat, so vsakodnevne tragedije, ampak to je tako, kot bi ženska rekla, da jo očitno mož zelo ljubi, da jo vsak ...prikaži več dan pretepa. Ampak verska logika je očitno razumljiva samo vernikom.