Svet
5 ogledov

Papeževo srečanje z napadalko

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
25-letnici, ki je med božično mašo skočila na papeža, je voditelj rimskokatoliške cerkve med osebnim srečanjem odpustil. Postopki zoper njo se nadaljujejo.

Suzanna Maiola, ki se po božičnem incidentu zdravi na kliniki v okolici Rima, se je med krajšim srečanjem s papežem opravičila za svoje dejanje.

25-letno napadalko papeža, ki naj bi imela psihične težave, so na zasebni avdienci pri papežu spremljali tudi njeni svojci.

82-letni papež Benedikt XVI. ji je napad odpustil, zaželel pa ji je tudi vse dobro in čimprejšnje izboljšanje zdravja, je povedal vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi.

Ne glede na to odpuščanje svetega očeta pa se bodo postopki proti Maiolovi v Vatikanu zaradi napada na sveti večer nadaljevali, je še povedal Lombardi. V preteklosti je sicer že nakazal, da jo bodo obravnavali "prizanesljivo".

Papež se zgleduje po predhodniku
Papeževa odločitev, da sprejme 25-letnico, je sledila podobnemu dejanju njegovega predhodnika; papež Janez Pavel drugi je v zaporu obiskal Alija Agco, ki je leta 1981 streljal nanj. Tudi prejšnji papež je svojemu napadalcu odpustil.

Ali Agca prihodnji ponedeljek na prostost
V času papeževega obiska v italijanskem zaporu je Ali Agca prestajal 19-letno zaporno kazen zaradi streljanja na verskega voditelja. Danes 52-letnemu Turku je kazen potekla leta 2000; ostal je za zapahi, saj je sledila še kazen za umor turškega novinarja leta 1979.

Kazen napadalca na papeža Janeza Pavla II. se izteče prihodnji ponedeljek; ob izpustitvi pa naj bi tudi povedal, zakaj je streljal na papeža.

Vzrok je namreč še dandanes zavit v meglo; pojavljale so se sicer teorije, da sta bili v napad vpleteni Bolgarija in sovjetski KGB. Poljski papež naj bi bil v napoto zlasti zato, ker je odkrito kritiziral komunizem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.