Svet
15 ogledov

Papežu emeritusu pojenjajo življenjske moči

Obisk Frančiška pri Benediktu XVI. Reuters
Zdravje nekdanjega papeža Benedikta XVI. se je v zadnjih dneh močno poslabšalo. Slišati je namige, da "ga ne bo več dolgo med nami".

Benedikt XVI., ki je postal prvi papež po 700 letih, ki je odstopil, naj bi bil zelo bolan. Stanje papeža emeritusa, kot se sedaj imenuje, naj bi se v zadnjih tednih močno poslabšalo.

Dolgoletna španska dopisnica iz Vatikana Paloma Gómez Borerro je za britanski Telegraph dejala, da je Benedikt zelo slab. V zadnjih 15 dneh se je po njenih besedah njegovo zdravstveno stanje močno poslabšalo. "Bojim se, da ne bo več dolgo med nami," je povedala.

Novinarka, ki dogajanje na Svetem sedežu spremlja že več desetletij, je njegovo zdravstveno stanje ocenila za "alarmantno" in dodala, da je bilo že v zadnjih mesecih njegovega pontifikata videti, da njegova življenjska energija usiha.

"Vsak, ki nekdanjega papeža v zadnjem času večkrat vidi, lahko opazi, da se mu je zdravje poslabšalo. Pred kakšnim letom smo ga občasno začeli videvati s palico, s katero si je pomagal pri hoji, danes se tudi z njo že težko premika," pa je za Telegraph izjavil neki vatikanski uradnik.

Težave s srcem, vidom, gibanjem ...

Prejšnji mesec je v javnost prišla novica, da so papežu emeritusu pred leti vstavili srčni spodbujevalnik, tri mesece pred napovedjo odstopa pa so mu ga zamenjali. Njegov vid naj bi pešal, njegova drža pa je vse bolj sključena.

Teren za odstop pripravljal že prej

Leta 2010 je Peter Seewald, nemški novinar, o prvem nemškem papežu napisal knjigo. Ko ga je vprašal, kaj meni, da lahko ljudje še pričakujejo od njega do konca pontifikata, mu je ta odgovoril: "Od mene? Ne več veliko. Sem star mož in moči mi pojenjajo. Mislim, da sem v preteklosti storil dovolj."

Seewald je prepričan, da je Benedikt že takrat pripravljal teren za odstop. "Če papež spozna, da fizično, psihično in duhovno ni več sposoben opravljati svojih dolžnosti, ima pravico in v nekaterih primerih celo dolžnost, da odstopi," je povedal.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 22:57 11.april 2013.

    Jes sem neutolažljiv !! Pomahite !