Svet
18 ogledov

Papežu ponagajalo vreme

Papeža so prišli pozdravit tudi Hrvati iz drugih evropskih držav, pa tudi vernik
1/9
Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je na drugi dan svojega obiska na Hrvaškem daroval osrednjo mašo na zagrebškem hipodromu.

Papež Benedikt XVI. je zapustil Hrvaško. Zadnji del njegovega obiska je krojilo vreme. Zaradi močnega naliva je bil tako odpovedan svečani govor na letališču.

Pred tem je sicer papež daroval večerno mašo za duhovnike v zagrebški katedrali in molil na grobu blaženega Alojzija Stepinca, ki ga je za blaženega leta 1998 razglasil njegov predhodnik Janez Pavel II. 

Pozdravil tudi Slovence
Papež je slovenske vernike, ki so se udeležili današnje maše, v zaključni molitvi nagovoril v slovenščini. "Z veseljem pozdravljam slovenske vernike. Hvala za vašo navzočnost. Bog vas blagoslovi," je dejal. Največ Slovencev je prispelo iz novomeške, celjske in mariborske škofije. Maše naj bi se po napovedih udeležila tudi ljubljanski in mariborski nadškof Anton Stres in Marjan Turnšek.

"Ne podlezite sekularizaciji"
Sveti oče je v pridigi poudaril, da je prisotnost krščanskih družin v družbi danes potrebna bolj kot kadar koli. Družine je povabil, naj se veselijo starševstva ter naj se obvežejo, da bodo svoje otroke učile moliti in molile z njimi. Zbrani množici je dejal, da je krščanska družina temelj verske vzgoje in da Cerkev gradijo družine, ki so "male hišne cerkve".

"Žal moramo ugotoviti, da se posebej v Evropi razširja sekularizacija, ki Boga odriva na rob ter prinaša vse večji razdor v družine. Absolutizira se svoboda brez odgovornosti za resnico, preko potrošnje materialnega in površnih izkušenj pa se kot ideal izpostavlja dobro posameznikov brez upoštevanja kakovosti medosebnih odnosov in človeških vrednot,"
je dejal papež.

'Vernikom je sporočil, naj bodo pogumni in naj "ne podležejo sekularizaciji, ki ponuja sožitje kot pripravo ali celo kot nadomestilo za zakon".

Zbirali so se vso noč
Kljub dežju so se verniki na hipodromu začeli zbirati že po 3. uri, ko se je začelo molitveno bdenje pred današnjo mašo. Poleg molitve je bil za vernike pripravljen tudi bogat glasbeni program, v katerem so sodelovali različni pevski zbori.

Papež je na hipodrom prispel v papamobilu, verniki, med katerimi so številne družine z otroki, pa so ga pozdravili s pesmijo in ploskanjem. Benediktu XVI. so vzklikali, na transparentih pa so med drugim imeli napisano "Papež, imamo te radi".

Hrvaška katoliška cerkev danes pričakuje okoli 350 tisoč vernikov. (Foto: Reuters)


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.