Svet
236 ogledov

Paracetamol pokopal 20-letnico

Tablete alkohol-T Žurnal24 main
Dvajsetletna Desiree Philiphs je dokaz, da je lahko prevelik odmerek paracetamola usoden. Odpovedala so ji jetra, nato še srce.

Desiree Philiphs so na začetku leta odstranili nekaj benignih tumorjev iz prsi. Zdravniki so ji za lajšanje bolečin po posegu predpisali paracetamol in antibiotike.

Vendar se je vse skupaj zapletlo. Le devet dni po operaciji je zaradi neznosnih bolečin morala obiskati zdravnika. Pri pregledu so ugotovili, da ima hudo okvaro jeter, zato so ji jetra presadili. Vendar sreča ni trajal dolgo. Nekaj dni po presaditvi je namreč umrla, pieš Daily Telegraph.

Usodni odmerki

Družina še vedno ne verjame, da 20- letne Desiree, ki je za seboj pustila enoletnega sinčka, ni več. Po besedah očeta naj bi Desiree vzela le nekaj odmerkov več, kot so ji predpisali zdravniki.

"Počutila se je dobro. Nato pa jo je en dan na kavču našel njen fant in poklical reševalce. Ko nam je sporočil, da je v bolnišnici, niti pomislili nismo, da bi lahko umrla. Vse skupaj je velik šok," je povedal njen oče in dodal: "Ljudje se sploh ne zavedajo, da sta že dva odmerka na dan več od predpisanih lahko usodna."

Ker ljudje niso obveščeni o nevarnosti paracetamola, meni, da bi farmacevtske združbe zdravilo morale ustrezno označiti. "Če je zdravilo nevarno, bi moralo biti tudi ustrezno označeno. Cigarete imajo na škatlici oznako Kajenje ubija. Škatle tablet paracetamola pa so videti tako nedolžno."

Tiskovni predstavnik za zdravila in zdravstvene izdelke Regulatory Agency poudarja, da je paracetamol učinkovito in varno zdravilo, ki lajša bolečine, vendar le, če se držimo navodil.

Komentarjev 4
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 17:54 15.december 2011.

    To je le naravna selekcija neumnih ljudi. Taki ljudje obicajno tudi verjemejo, da je alkohol varna droga in da je trava smrtonosna. Droge/zdravila so resna stvar in je potrebno spostovati navodila proizvajalcev.

  • _MP_ 09:49 15.december 2011.

    "Ljudje se sploh ne zavedajo, da sta že dva odmerka na dan več od predpisanih lahko usodna." Za Lekadol(500mg): Največji dnevni odmerek so 4 tablete.Torej če vzameš 6 tablet te že lahko pobere ?

  • zdrej 09:41 15.december 2011.

    Paracetamol je ponavadi glavna učinkovina srednje močnih protibolečinskih tablet.Če človek prebere navodila (ko ba kaj boli, ma čas še kaj prebrati), tam lepo piše, koliko maksimalno v koliko urah.