Svet
4 ogledov

Parada ponosa tudi v Varšavi

Vseevropska parada ponosa v Varšavi.
1/15
Žurnal24 main
Na vseevropski paradi ponosa v Varšavi se je zbralo tudi večje število desničarskih skrajnežev, ki so pripravili protestni shod v znak nestrinjanja.

Shod skozi mesto so pospremili z vzkliki "Bog, čast in domovina" ter "naš predlog je velika Poljska". Demonstracije je spremljalo večje število policistov.

Med shodom so desničarski skrajneži delili tudi posebne letake, na katerih so opozorili pred "izrodki iz vse Evrope" in na "ideološko agresijo na poljsko družbo". Na letaku je bilo med drugim tudi zapisano, da družina lahko obstane le na "zdravih temeljih zveze med moškim in žensko".

Vseevropska parada ponosa se je začela v popoldanskem času, pri čemer je Poljska prva izmed držav nekdanjega vzhodnega bloka, ki gosti to vseevropsko srečanje gejev in lezbijk. Na t.i. Europrideu se je zbralo nekaj sto gejev in lezbijk, ki so mahali z značilnimi mavričnimi zastavicami in transparenti, na katerih so zahtevali enakopravnost v družbi.

Nacionalistične skupine, ki so se ob tem zbrale v Varšavi, so parado poskusili preprečiti z zaporo ceste, v gejevske aktiviste pa so nato začeli metati tudi jajca, poročajo tuje tiskovne agencije. Zaradi nevarne zaostritve razmer je takoj posredovala policija. Možje postave so proti desničarskim skrajnežem uporabili tudi nekatera prisilna sredstva.

Nasprotniki parade ponosa so za danes sicer napovedali pet različnih shodov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.