Svet
9 ogledov

Parada ponosa v Splitu brez izgredov

Split, parada ponosa
1/3
Tino Juric/PIXSELL
Tretja parada ponosa, ki so jo danes pod geslom Popolna enakopravnost pripravili v Splitu, zaenkrat poteka brez izgredov.

Organizatorji parade na shodu zahtevajo enako pravno zaščito za istospolne starše z otroki, kot jo že uživajo družine z raznospolnimi starši, prav tako pa zahtevajo pravico do porok.

Udeleženci parade so se zbrali v splitskem mestnem parku nedaleč od glavne tržnice in shod nadaljevali po središču mesta. Organizatorji parade so društva Kontra, Iskorak in Rišpet, pridružili pa so se jim tudi predstavniki organizacij za človekove pravice iz sosednjih držav.

Na letošnjo splitsko parado ponosa so se med drugim odzvali novi splitski župan Ivo Baldasar, hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in minister za upravo Arsen Bauk.

Varnost na paradi zagotavlja več sto policistov ter 40 redarjev. Zveza Urbana desnica, ki nasprotuje paradi ponosa, je Splitčane pozvala, naj čas med parado preživijo s svojimi družinami na sprehodu po mestni plaži Žnjan.

Letošnjo in lansko parado ni zaznamovalo homofobno nasilje. Leta 2011 je bilo v izgredih na prvi dalmatinski paradi ponosa nekaj ljudi poškodovanih, policija pa je pridržala okoli 70 ljudi, ki so agresivno zmerjali in žalili udeležence shoda ter vanje metali različne predmete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.