Svet
16 ogledov

Parada ponosa zapira lokale

Kolono okoli 200 udeležencev parade ponosa bo varovalo kar 400 policistov. (Foto Žurnal24 main
Jutrišnjo splitsko parado ponosa bo varovalo kar 400 policistov. Preventivno bodo svoja vrata zaprli tudi lastniki lokalov, saj želi policija preprečiti krajo steklenic, katerih cilj bi utegnile biti glave udeležencev parade.

Štirje policisti, ki so na splitskem Narodnem trgu varovali podpisovanje podpore tamkajšnji Paradi ponosa, včeraj niso mogli preprečiti dejanja nestrpnega mladeniča, ki je "napadel" in razdejal stojnico aktivistov. Ob incidentu se poraja vprašanje, ali bodo policisti uspeli zajeziti nerede, ki se pričakujejo na jutrišnji paradi.

Tvegana parada ponosa
"Sobotno srečanje zagovornikov pravic homoseksualcev predstavlja visoko stopnjo tveganja zaradi številnih groženj, ki smo jih prejeli v zadnjih dneh," je povedal Slobodan Marendić, direktor splitske policijske uprave. Dodaja, da zrušenje stojnice ni bilo nič posebnega. "Varnost ljudi, ki so izvajali ankete, ni bila ogrožena. Res je, da bi bili lahko policisti nekoliko bliže in preprečili napad, mogoče je šlo za našo taktično napako, ampak konec koncev je glavno, da ni bil nihče poškodovan," dodaja.

Direktor poudari, da jim stvari nikakor ne polzijo iz rok, niti jim niso pretekli konec tedna, ko je prišlo do pretepa navijačev. "Preteklo je kar nekaj časa, da so prišle okrepitve, vendar gre za nesrečno naključje, saj so bile v tistem trenutku vse enote na drugem koncu mesta," je pretep v enem izmed splitskih barov, ki je imel za posledico popolno razdejanje, pojasnil Marendić.

Izobraževanje policije
Da na paradi ne bi prišlo do najhujšega, bodo splitskim policistom na pomoč priskočile okrepitve iz kar osmih policijskih uprav. V veliki večini gre za interventne enote policistov. Kolono okoli 200 udeležencev parade ponosa bo varovalo kar 400 policistov, snemal pa se bo celoten pohod, saj naj bi to oblastem omogočilo lažje prepoznavanje morebitnih izgrednikov.  

Marendić pojasnjuje, da so se zadnje tri mesece posvetili dodatnemu izobraževanju policistov, poleg tega pa so stopili tudi v kontakt z lastniki barov. Te so zaprosili, da v času parade zaprejo svoja vrata, saj bi tako onemogočili krajo steklenic in kozarcev, katerih cilj bi utegnile biti glave udeležencev parade. Policija sicer opozarja, da bo zoper protestnike postopala izredno strogo. "Tisti, ki bodo netili nemir, bodo najprej opozorjeni, drugi korak bo pridržanje," konča Marendić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.