Svet
16 ogledov

Parada se je sprevrgla v nasilje

Nasilje v Belfastu
1/5
Reuters
V Belfastu izbruhnili nemiri. Ranjenih 26 policistov.

Povod včerajšnjih nemirov je bila republikanska parada v spomin na uvedbo enega od spornih ukrepov britanskih oblasti v obdobja nemirov v drugi polovici minulega stoletja. Lojalisti so pohod poskušali blokirati, pri čemer so napadli policijo. Ranjenih je bilo 26 policistov.

Lojalisti napadli policijo 

Med čakanjem na prihod parade, ki se je začela na severu Belfasta, so lojalistični protestniki z opekami in steklenicami napadli policiste. Policija je v prizadevanjih, da bi razgnala množico, uporabila vodni top in plastične naboje.

Pet ranjenih policistov je potrebovalo zdravljenje v bolnišnici. Ranjena naj bi bila tudi dva mimoidoča. V središču mesta je bilo poleg tega zažganih več parkiranih vozil in poškodovanih več trgovin, na spletni strani poroča britanski BBC.

Zaprtje brez sojenja

Katoliški republikanci so s parado želeli obeležiti možnost zaprtja brez sojenja, ki so jo britanske oblasti uvedle 9. avgusta leta 1971. Gre za eno najbolj spornih politik obdobja treh desetletij nemirov med katoliškimi republikanci in probritanskimi protestanti, ki se je v pretežni meri končalo z mirovnim sporazumom leta 1998.

Nasilje je v luči obletnice v bližini središča Belfasta izbruhnilo že v četrtek ponoči, ko je bilo ranjenih osem policistov, osem ljudi pa je bilo aretiranih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.