Svet
3 ogledov

"Parado izrabili za napad na Tadića"

"Parado so huligani izrabili za protirežimske proteste," trdi Čelik, nekdanji po Žurnal24 main
Na Paradi ponosa v Beogradu je bilo ranjenih 158 ljudi, od tega 124 policistov. "Parado so huligani izrabili za protirežimske proteste," trdi Čelik, nekdanji poveljnik zvezne enote milice v Beogradu.
Srbska policija je ravnala tako, kot bi slovenska.
Pavle Čelik

"Parada ponosa je bila mirna, policija je prireditev varovala, vendar pa niso pričakovali, da bodo izgredniki tako agresivni in napadalni," nam je zatrdil Pavle Čelik, nekdanji poveljnik uniformirane policije in pred tem poveljnik zvezne enote milice v Beogradu. "Vrste protestnikov so sestavljali tako nogometni huligani kot posamezniki, ki nastopajo zoper sedanji srbski režim," dodaja.

Na vprašanje, ali je bila Parada ponosa le izgovor za napad na oblast, je Čelik zatrdil: "Beograjski nogometni huligani so znani po tem, da se zadnjih 20 let redno vpletajo tudi v politično sfero. Parado so tako izrabili za protirežimske proteste. Incidenti so povsem politično obarvani in so direkten napad na predsednika Tadića, ki želi z organizacijo tovrstnih dogodkov v srbsko družbo vpeljati zahodnjaške vrednote."

"Policija je posredovala korektno"
Čelik poudarja, da je bila policija pripravljena na izgrede, o čemer priča tudi njihovo število – proti 6.000 protestnikom se je “bojevalo“ 5.600 policistov. "Na začetku so bili precej tolerantni in so izpostavljali sami sebe, ko pa se je nasilje razplamtelo, so uporabili prisilna sredstva. Policija je posredovala povsem korektno," dodaja.

"Parada je znak demokratične klime oblasti, zato so se policisti na proteste tudi konkretno pripravili. Policija je nastavila hrbet, bila tepena, nato pa so udarec vrnili," končuje Čelik.

ZARADI ŽALJIVIH IN NESTRPNIH KOMENTARJEV SMO IZKLOPILI MOŽNOST KOMENTIRANJA.