Svet
42 ogledov

Paradoks: pomagali bi lepo oblečenim otrokom

deklica unicef poskus Unicef
Zapuščena deklica v lepih oblačilih sredi ulice in zapuščena deklica v razcapanih oblačilih sredi ulice. Ljudje se ne odzovejo enako v obeh primerih.

Unicef je v okviru kampanje, s katero se borijo proti nepravičnosti, izvedel eksperiment, s katerim so želeli preveriti, kako se ljudje odzovejo na otroka brez spremstva sredi ulice. Izkazalo se je, da je zelo pomembno, kakšen je zunanji videz otroka.

V eksperimentu je sodelovala šestletna deklica Anano. Sama je stala na ulici v Tbilisju v Gruziji. Ko je bila oblečena v lepa oblačila, so jo mimoidoči obgovorili in vprašali, če rabi pomoč. Ko pa je bila oblečena v razcapana oblačila, se nihče ni ustavil ob njej.

Poskus so izvedli še v restavraciji. Ponovila se je zgodba z ulice. V lepih oblačilih so bili vsi prijazni z njo, ko pa je bila oblečena v razcapana, so jo pošiljali stran in prosili osebje, naj jo odstranijo. Deklico je reakcij ljudi tako pretresla, da so morali poskus prekiniti. "Ker je bil moj obraz in oblačila umazana so me podili stran. Žalostna sem bila. Rekli so mi, naj grem stran."

"Prestavljajte si, kako se počuti na milijone otrok, ki jih vsak dan pošiljajo stran," so zapisali pri Unicefu.

 

 

 
Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:57 30.junij 2016.

    Gre za prikriti elitizem. Če folk sumi da pripadaš elitnejšim slojem jim ne bo vseeno zate. Če pa sumijo da pripadaš revnejšim slojem si pa za njih samo številka in nimajo nobene simpatije zate. Kruto. Sej pol pa ni ...prikaži več čudn da nam taki vladajo k nimajo simpatije do srednjega in nižjega sloja. In vsem čim več jemljejo razen bogatašem.