Svet
13 ogledov

Paravinja obsojen

Dragan Paravinja med sojenjem v Sokolovcu. Ivica Galović / Pixsell
Sodišče v Sokolcu v BiH je Dragana Paravinjo zaradi poskusa posilstva leta 2002 v kraju Dvorišta pri Palah nepravnomočno obsodilo na dve leti in deset mesecev zapora.

Sodišče je pojasnilo, da so odgovornost Paravinje potrdili z materialnimi dokazi, v preiskavi pa so bile ugotovljene telesne poškodbe dekleta, ki ga je poskusil posiliti leta 2002. Obtoženi je trdil, da je šlo za lažje poškodbe in da ni šlo za poskus posilstva, temveč naj bi ga dekle narobe razumelo.

Danes 27-letna žrtev poskusa posilstva je na sodišču prepoznala Paravinjo in opisala dogodke izpred devetih let. Kot je poudarila, je bila posebno prizadeta, ker je Paravinja poslal svojo soprogo, naj prosi žrtev za spremembo pričanja na sodišču.

Tožilstvo je za obtoženega Paravinjo, ki ga bremenijo posilstva leta 2002, sicer zahtevalo 10 let zapora. Tožilka Zorica Đurđević je novinarjem pojasnila, da so zahtevali najvišjo zagroženo kazen za posilstvo, saj obstaja pri Paravinji velika verjetnost ponovitve podobnih kaznivih dejanj.

Obramba ima po izreku nepravnomočne sodbe v nadaljevanju pravico do pritožbe pri okrožnem sodišču v Sarajevu, zatem pa tudi na vrhovnem sodišču Republike Srbske, ki je edino pristojno za izrek pravnomočne sodbe.

Iskanje Bilićeve se nadaljuje

Paravinja se je pred dnevi strinjal z izročitvijo Hrvaški, kjer ga sumijo umora 17-letne Antonije Bilić, ki jo pogrešajo od 7. junija letos. Najstnico so nazadnje videli, ko je stopila v tovornjak, ki ga je Paravinja vozil na območju Drniša v zaledju Šibenika. Hrvaški preiskovalci tudi danes na širšem območju med Zadrom, Šibenikom in Kninom iščejo Bilićevo.

Paravinja je preiskovalcem po prijetju v BiH konec junija najprej priznal, da je zadušil dekle in nato njeno truplo odvrgel v Krko, potem pa je vse zanikal in trdil, da so njegovo priznanje v Banjaluki izsilili policisti, ki so ga pretepli.

Sodišče v BiH je na svoji spletni strani v četrtek pojasnilo, da izročitev ni povezana z današnjim sojenjem v Sokolcu. Njegovo izročitev je zahtevala tudi Srbija, kjer so ga že obsodili na štiri leta in pol zapora zaradi posilstva in poskusa posilstva.

Glede na njegovo soglasje, da bi ga izročili Hrvaški, bodo v BiH postopek izročitve poenostavili. V Srbiji so povedali, da bodo spoštovali izročitev Paravinje tistemu sodišču, ki ga bremeni težjega kaznivega dejanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.