Svet
12 ogledov

Pariz: policisti s solzilcem nad protestnike

Pariz - stavka taksistov EPA
V večjem delu Francije danes veljajo skoraj izredne razmere. Stavkajočim javnim uslužbencem so se pridružili še taksisti in kontrolorji zračnega prometa.

V Parizu in drugih franciskih mestih danes stavka okrog 5,6 milijona javnih uslužbencev, ki nasprotujejo reformi trga dela. Ta zadeva plače in napredovanja. Znova pa protestirajo tudi francoski kmetje, ki opozarjajo na prenizke cene njihovih izdelkov.

Stavka na tako imenovani "črni torek" povzroča velike težave predvsem v prometu. V Parizu se je okrog 300 taksistov odločilo blokirati nekatere ključne ceste, pri tem pa svoje nezadovoljstvo kažejo tudi z metanjem dimnih bomb. Skupaj naj bi stavkalo približno 1200 taksistov. Da bi umirila protestnike, je policija že uporabila tudi solzivec.

Pariz - stavka taksistov | Avtor: EPA EPA
Taksisti so kritični do nelojalne konkurence, ki jo po njihovem predstavljajo ameriški Uber ter njemu podobne storitve organizacije prevozov brez licenc. Uber je v Franciji kljub januarja lani izrečeni sodni prepovedi še več mesecev omogočil delovanje sporne aplikacije Uberpop, kar je junija lani vodilo tudi do nasilnih protestov.

Pariz - stavka taksistov | Avtor: EPA EPA


Policija je ravno tako po incidentu na francoskem letališču pridržala voznika avtobusa in 19 protestnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kontrolorji zračnega prometa so besni zaradi upadanja kupne moči, ki bi bila po njihovem prepričanju posledica novega načina izračunavanja plač. Njihov sindikat želi biti iz sistema izvzet. Prav tako se borijo proti odpuščanju. Vsak peti načrtovani polet iz pariških letališč Orly in Charles de Gaulle je bil zaradi stavke danes že odpovedan.

Pariz - stavka taksistov | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.