Svet
32 ogledov

Pariz zasedli jezni kmetje

KMETJE, PROTEST, FRANCIJA, PARIZ
1/13
Žurnal24 main
Francosko prestolnico so zasedli jezni kmetje, ki od vlade zahtevajo, naj prepreči padec cen pšenice in tako že več kot dveletno padanje njihovega prihodka.

Kmetje so v prestolnico prišli z več kot tisoč traktorji in bodo zasedli najbolj znano pariško avenijo Elizejske poljane.

Okoli 10.000 zbranih kmetov opozarja, da so se znašli v izredno težkih razmerah, saj so se jim prihodki od prodaje žitaric lani v povprečju znižali za 51 odstotkov.

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo podatek, da tona ječmena stane 90 evrov, kar je precej manj od stroškov pridelave.

Kmetje zato zahtevajo izredne ukrepe pomoči in opozarjajo, da bo francosko kmetijstvo sicer zaostalo za nemškim in belgijskim, kjer so po njihovih trditvah sprejeli ustrezne ukrepe za povečanje konkurenčnosti.

Francoski minister za kmetijstvo Bruno Le Maire se strinja, da so kmetje "v izjemno težki situaciji" in opozarja, da bi v primeru neukrepanja lahko propadlo več tisoč kmetij. Zato je k ukrepanju pozval Evropsko komisijo.

V Franciji, ki je glavna pridelovalka žitaric v Evropi, v kmetijskem sektorju dela več kot 1,1 milijona ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.