Svet
5 ogledov

Parlament o amnestiji za priprte protestnike

ukrajina EPA
Po torkovem odstopu ukrajinskega premierja Azarova in razveljavitvi sporne zakonodaje, uperjene proti protestnikom, ukrajinski parlament danes razpravlja o amnestiji za priprte protestnike.

O amnestiji sta se pred dnevi dogovorila ukrajinski predsednik Viktor Janukovič in opozicija, a pod pogojem, da aktivisti zapustijo vladne stavbe, ki so jih zasedli v minulih dneh, ter da umaknejo barikade z ulic.

S tem so se na današnji izredni seji strinjali tudi vladni poslanci ukrajinskega parlamenta, ki sicer ne želijo odobriti amnestije za protestnike, ki so storili težja kazniva dejanja. Opozicija pa zahteva, da se iz tega pogoja med drugim izvzame Trg neodvisnosti v Kijevu, ki velja za središče protestov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

K izpustitvi aktivistov so v ponedeljek pozvali tudi protestniki, ki so v ponedeljek končali okupacijo ministrstva za pravosodje, potem ko je pravosodna ministrica Jelena Lukaš zagrozila z razglasitvijo izrednih razmer.

Po torkovem dogajanju je ameriški podpredsednik Joe Bide v telefonskem pogovoru z Janukovičem pozdravil napredek v pogajanjih z opozicijo, hkrati pa je ukrajinskega predsednika pozval, naj nadaljuje iskanje nujno potrebnih kompromisov, ki bi po navedbah ameriškega State Departmenta morali vsebovati tudi izpustitev priprtih aktivistov.

Opozicija čaka odstop Janukoviča

Vitalij Kličko je odstop Mikole Azarova po poročanju ruske tiskovne agencije Itar Tass označil za "korak k zmagi", ki mu mora slediti še odstop Janukoviča. Voditelj opozicijske stranke Domovina pa je v torek premierjev dostop komentiral kot "pomemben, a prepozen korak".

Nekdanji predsednik Leonid Kravčuk pa je danes v parlamentu posvaril, da je država na robu državljanske vojne. "V državi obstajajo vzporedne institucije in de facto upor," je dejal prvi predsednik po osamosvojitvi Ukrajine. "Omiliti moramo spor med stranema in se dogovoriti za načrt za rešitev konflikta," je še dejal Kravčuk, ki se seje parlamenta udeležuje s prav tako nekdanjima predsednikoma Leonidom Kučmo in Viktorjem Juščenkom.

Iščejo izhod iz krize

Ukrajinske oblasti in opozicija medtem nadaljujejo dialog za izhod iz politične krize, je sporočil začasni vodja vlade Sergej Arbuzov. Pri iskanju rešitve politične krize naj bi danes v Kijevu sodelovala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, kljub opozorilom ruskega predsednika Vladimirja Putina Zahodu, da naj se ne vmešava v ukrajinske notranje zadeve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Množični protesti v Ukrajini so izbruhnili konec lanskega novembra, ker Janukovič pod pritiskom Rusije ni podpisal pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo (EU). Protesti so konec decembra in v začetku januarja postopoma izgubljali zagon, nato pa so znova s polno silo izbruhnili pred tednom in pol, ko je parlament potrdil v torek razveljavljeno sporno zakonodajo. V nasilju so doslej življenje izgubili trije ljudje, na desetine protestnikov pa so aretirali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.