Svet
51 ogledov

Parlament zrušil predsednika države

Traian Basesc Reuters
Romunija morda ostaja brez predsednika države. Parlament je namreč danes podprl odstavitev Traiana Basescuja.

Za odstavitev je glasovalo 258 od skupno 432 članov parlamenta. Odstavitev je predlagala vladna koalicija premierja Victorja Ponte.

O odstavitvi bodo odločali še Romuni na referendumu, ki mora potekati najkasneje 30 dneh. Do referenduma bo dolžnosti predsednika opravljal predsednik senata Crin Antonescu.

Ustavno sodišče je pred glasovanjem v parlamentu na zahtevo levosredinske vladne koalicije danes podalo svetovalno mnenje o njenem predlogu za odstavitev predsednika države.
Sodišče je pritrdilo dvema od sedmih obtožb, in sicer da Basescu ni učinkovito opravil svoje vloge posrednika med vejami oblasti in da je skušal zmanjšati vlogo premierja.

Za ostalih pet obtožb pa je sodišče ocenilo, da niso utemeljene. Tako ni pritrdilo stališču vladne koalicije, da je Basescu kršil temeljne človekove pravice in da je škodoval neodvisnosti ustavnih sodnikov.

Sprta premier in predsednik

Napetosti med premierjem in predsednikom, ki sta na nasprotnih političnih polih, v Romuniji trajajo, odkar je Pontova koalicija maja letos prevzela oblast. Dodatno se je še zapletlo s sporom, kdo naj državo zastopa na vrhu Evropske unije.

Pontova vlada je v minulih tednih sprejela več ukrepov, njihovi cilji pa naj bili po mnenju poznavalcev odstraniti različne ovire, ki preprečujejo odstavitev Basescuja.

Evropska unija in ZDA ter tudi številne organizacije za človekove pravice so že izrazile zaskrbljenost zaradi stanja demokracije v Romuniji.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.