Svet
5 ogledov

Patria premierno tudi na Dunaju

Walter Wolf Boštjan Tacol
Danes se tudi na Dunaju začenja sojenje v primeru Patria.

Na dunajskem deželnem sodišču se bo danes začelo sojenje Walterju Wolfu, Hansu Wolfgangu Riedlu in še trem obtoženim v zadevi Patria.

Glede na obtožnico avstrijskega tožilstva naj bi Patria prek svojega posrednika v Sloveniji z nepoštenimi plačili spodkopala posel podjetja Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge.
Avstrijska obtožnica obtožencem med drugim očita podkupovanje, posredovanje informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalno združevanje, poskus težke goljufije in utajo davkov. Obtoženi vse obtožbe zanikajo. Iz obtožnice je razvidno, da naj bi na proces kot priče povabili tudi v Sloveniji obtožene: Ivana Črnkoviča, Janeza Janšo, Antona Krkoviča in Jožeta Zagožna.

Prepričevali Janšo

Po poročanju Dela, ki navaja nekatere podrobnosti iz obtožnice, naj bi posredniki takratnega slovenskega premierja Janšo namreč prepričali, da poišče lokalnega partnerja za Patrio in zagotovi, da bo javni razpis oblikovan tako, da posel dobi Patria in ne Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge, za kar naj bi posrednik prejel 900 tisoč evrov, izhaja iz obtožnice.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.