Svet
2 ogledov

Paul Volcker bo okrepil finančni sistem

Gates bo ohranjal stabilnost v Pentagonu, Obama pa se bo posvečal reševanju fina Žurnal24 main
Barack Obama je ameriškim državljanom prisegel, da ima načrt za reševanje krize in da je pomoč na poti. Na čelo svetovalnega odbora je postavil Paula Volckerja.

Predsednik Barack Obama je prisegel, da že ima ekonomski načrt za reševanje finančne krize, ki se bo začel uresničevati prvi dan, ko bo zasedel mesto v Beli hiši. Napovedal je: "Pomoč je že na poti," in hkrati zatrdil, da bodo v njegovem kabinetu pomembne izkušnje in sveže ideje. S tem je utišal kritike, da zgolj obnavlja Clintonovo ekonomsko stroko.

Oznanil je, da bo nekdanjega direktorja Centralne banke Paula Volckerja postavil na čelo svetovalnega odbora za reševanje ekonomske krize. Volckerju je uspel dvigniti  obrestno mero in z restriktivno denarno politiko omejiti posledice inflacije leta 1980, vendar je s tem po drugi strani povzročil recesijo. V Beli hiši bo pomagal ustvarjati nova delovna mesta in bo sodeloval pri krepitvi finančnega sistema.

Republikanec med demokrati
Obama se je odločil, da bo obdržal sedanjega obrambnega ministra ZDA Roberta Gatesa, s čimer uresničuje napoved, da bo v njegovi vladi tudi republikanec. Izbira Gatesa za obrambnega ministra bi sicer lahko razočarala nekaj Obamovih podpornikov, ki so bili na njegovi strani od samega začetka predsedniške kampanje, ker je nasprotoval vojni v Iraku in obljubljal umik ameriške vojske iz Iraka. Toda že proti koncu kampanje je Obama svoje stališče malce prilagodil in začel govoriti, da je umik bojnih enot v 16 mesecih po prevzemu oblasti še vedno cilj, a bo treba upoštevati razmere na terenu. Pri tem se z Gatesom strinjata. Ohranitev republikanca na položaju pomeni stabilnost in kontinuiteto v Pentagonu, medtem ko se bo Obama bolj posvečal reševanju finančne in gospodarske krize.

Nacionalna varnost
Na ključnih sestankih za nacionalno varnost bo v Ovalni pisarni Obamove Bele hiše sedel tudi upokojeni general James Jones, nekdanji vojaški poveljnik zveze Nato, ki uživa ugled tako kot vojak kot tudi kot diplomat. Jones bo zasedel položaj svetovalca za nacionalno varnost, v kar naj bi privolil šele, ko je od Obame dobil zagotovila, da bodo njegovi nasveti imeli težo in bo lahko krotil druge močne osebnosti v nacionalnem varnostnem kabinetu.

Obama za podpredsednika Josepha Bidna za zdaj še nima predvidene nobene posebne vloge in za zdaj velja, da bo njegov neformalni svetovalec in zaupnik. Newyorška senatorka Hillary Clinton še ni potrdila, ali bo sprejela ponujeni položaj državne sekretarke, vendar ga po dveh tednih ugibanj tudi ni zavrnila. Upokojeni admiral Dennis Blair naj bi postal nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti. Nekdanji začasni direktor Nacionalnega protiterorističnega centra John Brennan je Obamo namreč že pisno zaprosil, naj ga črta s seznama kandidatov za novega direktorja CIE. Brennan je namreč sodeloval pri ugibanjih Busheve administracije, kako daleč lahko gredo posebne zasliševalske tehnike, da še ne postanejo uradno mučenje, in Obama bi se z njim zameril svojim podpornikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.