Svet
21 ogledov

Pavliha: "Hrvaški arbiter ne bo nepristranski"

V Luki ne glede na arbitražni sporazum trdijo, da bi bila plovba do Kopra mogoča Žurnal24 main
Hrvaškega arbitra Vukasa bi morali izločiti zaradi njegove pristranskosti in napovedovanja "prave" rešitve za rešitev spora med Slovenijo in Hrvaško. Tako meni strokovnjak Marko Pavliha s fakultete za pomorstvo in promet.

Arbitraža se bo z vsebinskim delom začela ukvarjati v začetku leta 2013, pričakuje Marko Pavliha, predstojnik pravne katedre na fakulteti za pomorstvo in promet. Ob tem pa izpostavlja: "Slovenija bi morala zahtevati izločitev hrvaškega arbitra Vukasa zaradi njegove notorične pristranskosti in večkratnega napovedovanja 'prave' rešitve mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško."

Eden vodilnih strokovnjakov z radikalnimi stališči

Slovenija je po njegovem do zdaj že prejela uradno notifikacijo o hrvaški izbiri in ima na voljo relativno kratek rok za izpodbijanje spornih strokovnjakov. Hrvaška je v skladu s pričakovanji za svojega arbitra imenovala Budislava Vukasa, enega vodilnih hrvaških strokovnjakov za pravo morja in nekdanjega sodnika Mednarodnega sodišča za pravo morja v Hamburgu. "Skrb vzbujajoče je Vukasovo radikalno in večkrat javno obelodanjeno stališče do določitve hrvaško-slovenske morske meje, kar ni običajno, niti primerno oziroma etično za potencialne arbitre, ki ne bi smeli vnaprej prejudicirati svojih odločitev," njegovo imenovanje komentira Pavliha.

O zadevi že ima izdelano mnenje

Vukas je, tako Pavliha, že raztolmačil izraz "odprto morje", iz njegovih javnih stališč je razvidno, da ima o zadevi že izdelano mnenje in posledično ni primeren za funkcijo arbitra. Eden od razlogov za izločitev arbitra je namreč lahko issue conflict, ko je arbiter pred začetkom arbitražnega postopka izrazil mnenje o katerem od pravnih ali dejanskih spornih vprašanj. Od takega arbitra namreč ni mogoče pričakovati, da bo neodvisno in nepristransko odločal, pojasnjuje Pavliha.

Kako poteka procedura?

Postopki v slovensko-hrvaškem reševanju meje so sicer začeli teči že s podpisom pristopne pogodbe 9. decembra 2011. Imenovati so morali tri evropske arbitre in predsednika, nato pa so imenovali še evropskega in hrvaškega arbitra. Po tem je nastopil 30-dnevni rok za reagiranje na morebiti sporno imenovanje.

Če nasprotna stran s tako zahtevo ne soglaša ali pa se sam arbiter ne izloči, odločitev sprejme tisti, ki je bil imenovan za morebitno odločanje o arbitrih (predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu). "Povsem normalno je, da stranka, če meni, da je druga stran imenovala pristranskega arbitra, reagira. Slovenija mora uveljavljati svojo suverenost in na mednarodnem prizorišču dokazovati, da je pravna država. Drugače se bomo dvakrat ustrelili v koleno. Vsaj za dva arbitra bomo namreč lahko rekli, da sta pristranska – predsednik je bil nekaj časa tudi predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu in zanj je značilna zelo rezervirana drža; Vukas pa je že večkrat javno povedal, kako si predstavlja rešitev tega problema."

Komentarjev 4
  • 42dc846b75a8058564f70854b45ab91ee17c5f62 19:53 23.januar 2012.

    Arbitraža gor ali dol! Ko nam vzamejo samo PED naše zemlje, gremo po orožje in na fronto!

  • jst 19:16 23.januar 2012.

    Pol ga bomo šele naj*ebal k tist k ve kaj bi naredili so raje tiho

  • 1111 17:49 23.januar 2012.

    ...ma dio porko!!!!!! kkašen Vikas...ja pol pa naj gre za arbitra Jelinčič!