Svet
54 ogledov

Pazite se Slovencev

Slovenija ima po najnovejših statistikah Eurostata podpovprečno stopnjo kriminal Žurnal24 main
Ambasada ZDA. Svoje državljane v Sloveniji opozarja na morebitne bombe pod avtomobili in ljudi, ki fotografirajo.

 

Nevarnejši od Grkov
Varnost
. Ameriški ambasadi v Španiji in Veliki Britaniji, kjer je v zadnjem desetletju zaradi terorizma umrlo na desetine ljudi, ne priporočata posebnih ukrepov. Tudi za nemirno Grčijo, kjer so napadi levičarjev pogosti, ni posebnosti. V BiH opozarjajo na mine, na Madžarskem na goljufije v lokalih.

“Vsakič, ko odidete od doma ali iz pisarne, poglejte po ulici in bodite pozorni na morebitne sumljive avtomobile, kombije ali druga vozila,” piše na spletnih straneh ameriške ambasade v Ljubljani. “Redno menjajte poti do vašega cilja, nikoli ne odhajajte ob istem času, bodite pozorni na ljudi, ki si delajo zapiske ali fotografirajo, poglejte okoli avtomobila in pod njim, ali so tam sumljiva naprava, škatla, žice ali stopinje, v avtu poglejte pod sedež, armaturno ploščo in za vzglavnik, ohranjajte nevpadljiv osebni profil in ne vzbujajte pozornosti,” opozarjajo.

Standard za svet, a ne EU

“Državljanom ZDA v tujini želimo, da so karseda varni, zato jim ponujamo informacije, kako naj se izognejo temu, da bi postali žrtve kriminala ali terorizma. Večina informacij, ki ste jih našli, je standardna za ves svet in nikakor specifična za Slovenijo,” pojasni tiskovni predstavnik ambasade Christopher Wurst.

A ameriška misija v Sloveniji je poleg tiste v Italiji edina v članicah Evropske unije in balkanskih sosedah, ki priporoča tako ostre varnostne ukrepe.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.