Svet
2112 ogledov

Pazniki okrutno pretepli zapornike

Italijo je pretresel videoposnetek, na katerem pazniki pretepajo zapornike.

V sredo so v javnost prišli videoposnetki italijanskih paznikov v zaporu, ki prikazujejo nasilno obravnavanje zapornikov. 

Ti so bili pretepeni s palicami in pestmi, potem ko so bili aretirani na lanskih protestih zaradi epidemije koronavirusa. Do množičnega pretepa je prišlo 6. aprila 2020 v zaporu Santa Maria Capua Vetere, severno od Neaplja, posnetke video nadzora pa je v sredo objavil dnevnik Domani.

Ministrica za pravosodje Marta Cartabia je dejala, da je bilo s tem dejanjem "kršeno dostojanstvo zapornikov, pa tudi uniforme, ki bi jo morali ponosno nositi vsi uslužbenci zapora" in pozvala k temeljiti analizi dogodkov. Državno tožilstvo je lani začelo preiskavo, potem ko so vložili tožbe zaradi nasilja zaporniških stražarjev po protestu v zaporu, ki so ga sprožile informacije o pozitivnem primeru covida-19 med zaporniki, poročajo lokalni mediji. Kot je dejal državi tožilec, naj bi se policisti nad zaporniki znašali 4 ure.

Šestminutni video, ki je bil posnet iz posnetkov nadzornih kamer, postavljenih na hodnikih in stopnicah objekta, prikazuje na desetine stražarjev, med katerimi imajo mnogi čelade in ščite, kako neusmiljeno tepejo ujetnike:

Sledila so pridržanja

Proti 52 uslužbencem zapora so bili ta teden odrejeni ukrepi zaradi suma mučenja, nasilja in zlorabe moči. 8 jih je bilo pridržanih, proti 18 je bil odrejen hišni pripor, 23 paznikov, vključno z vodjem zapora Antoniom Fullonom, pa je bilo suspendiranih iz službe. Preiskava je zajela več kot 110 ljudi. 

Iz besedilnih sporočil, ki so si jih izmenjali stražarji, je razvidno, da je bila akcija, v kateri je sodelovalo več kot 280 pripadnikov pravosodne policije, načrtovana in zasnovana kot maščevanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • PaPajapopi 10:23 01.julij 2021.

    Samo zamišljate si potem lahko , kako je bilo med 2. sv. vojno v koncentracijski taboriščih in po policijskih postajah, gestapu...

  • PaPajapopi 10:20 01.julij 2021.

    Kako pogumni pazniki ! ! ! Bravo ! ! ! Zanima me samo , kako bi bilo , če bi priprti ljudje dobili možnost za obrambo, oziroma palice v roki ? ? ?

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 10:08 01.julij 2021.

    Korona FAŠIZEM in izživljanje nad narodom, podobno kot v koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno. Zgodovina se ponavlja, in to pod pretvezo varovanja zdravja.