Svet
6 ogledov

Pazniki vzgajajo malo nosoroginjo

Mala nosoroginja v Münstru bo morda v Nemčiji sprožila novo živalsko manijo.
1/8
Žurnal24 main
Nemčija ima novo živalsko atrakcijo. V Münstru na severozahodu države se je rodila mala nosoroginja, ki jo je mati zavrnila, zato jo vzgajajo pazniki.

Vzgajanje debelokožne novorojenke je zahtevno 24-urno opravilo, saj popije velike količine posebej zanjo pripravljenega mleka, ves čas pa jo je treba gladiti, božati in crkljati.

Knutomanija
Decembra 2006 je nemška srca raztopil Knut, polarni medvedek, ki se je rodil v berlinskem živalskem vrtu. Tudi njegova mati ga je po rojstvu zavrnila, ob pravi medijski histeriji – med drugim je prišel na naslovnico revije Vanity Fair – pa so ga nato vzgajali pazniki.

Malčico je treba nenehno crkljati. © AFP

 
Bela puhasta kepica je zrasla v velikega polarnega medveda, ki kljub karizmi ne privlači ogromnih množici. Novo priložnost za otroško veselje ponuja hčerkica nosoroginje Emmi, ki so ji pazniki v Münstru štiri minute po rojstvu odvzeli mladičko.

Naporna vzgoja
Po besedah paznikov je 18-letna rastliojedka doslej pokončala že dva novorojenca, tudi ob zadnjem porodu prejšnjo nedeljo pa je bila zelo nemirna. "Emmi je komaj rojeno nosoroginjo ves čas potiskala v kot, zato smo se odločili, da posredujemo,“ je povedal biolog Dirk Wewers .

 

Redki v ujetništvu

V Evropi se vsako leto rodijo samo trije nosorogi, izven naravnih parkov in rezervatov pa jih preživi zelo malo.

Za osrečevanje novorojenke so potrebni precejšnji napori. Po tednu tehta že več kot 58 kilogramov in vsak dan popije na litre mleka. Počiva pod dvema ogrevalnima svetilkama, pazniki pa jo nenehno gladijo. "Fizičen stik je za te živali izjemno pomemben,“ poudarja Wewers.

Krušni starši male nosoroginje pravijo, da je dobrega zdravja, javnosti pa jo bodo predstavili v prihajajočem tednu. Takrat bodo verjetno tudi izbrali ime.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.