Svet
9 ogledov

Pedofile poslali v tropske kraje

Cerkev je škandale prikrivala s premestitvami v revne države, kot so Filipini. ( Žurnal24 main
Cerkev je našla izviren način za rehabilitacijo pedofilov. Na rehabilitacijo jih je poslala v tujino, običajno v manj razvite države, daleč stran od nadzora in oči javnosti.

Agencija Associated Press je razkrila 30 primerov v 21 državah, v katerih so duhovnikom, obtoženim zlorabe otrok, omogočili "nov začetek" v državah tretjega sveta oziroma v tujini. Tam so lahko celo vnovič delali z mladoletnimi in z otroki. Razkritje je v žrtvah izzvalo bes.

Eden izmed njih je bil tudi Joe Callander. Joe trdi, da je bil star 14 let, ko naj bi ga leta 1956, med njegovim obiskovanjem katoliške srednje šole, duhovnik Mario Pezzoti trikrat posilil. Pezzotija so iz Bostona premestili v Brazilijo, kjer je od leta 1970 do 2003 delal v amazonskem pragozdu z Indijanci plemena Kajapo. In pet desetletij kasneje ga je na sliki vnovič ugledal tudi Callander. Nasmejanega, kako v naročju drži povsem golega indijanskega otroka.

Pezzoti, zdaj star 75 let, ne čuti potrebe, da bi govoril o tem. Povedal je, da je bil v Brazilijo premeščen na lastno zahtevo. Trdi, da se je z božjo pomočjo spreobrnil in razrešil svoje težave.

Ne le osamljen primer
Vendar se je Cerkev h "geografski rehabilitaciji" zatekla več kot enkrat. Obsojenega kanadskega duhovnika so tako poslali v Francijo, kjer je bil leta 2005 vnovič obsojen zaradi zlorabe otrok. Spet drugega duhovnika so premeščali med Veliko Britanijo in Irsko, čeprav je bil diagnosticiran kot pederast oziroma oseba, ki zlorablja otroke.

Na služenje bogu je iz ZDA na Filipine leta 1988 Cerkev premestila tudi takrat 26-letnega Josepha Skeltona. Obsojen je bil nedovoljenega spolnega dejanja s 15-letnikom. Na Filipinih zdaj služi v odmaknjeni fari v majhnem mestecu Calape.

Podoben je tudi primer duhovnika Vidžaja Vhaskra Godugunuruja. Bil je obtožen, da je otipaval 15-letnico, ko je bil na obisku pri prijateljih na Floridi. Izrečena mu je bila prepoved vračanja v ZDA, moral se je vrniti v Indijo, kjer eno leto ni smel imeti stika z mladoletniki, moral se je udeležiti tudi svetovanja. Iz Indije so ga nato premestili v Toskano. Sodeč po besedah njegovih nadrejenih, so bile obtožbe na trhlih nogah, Godugunuru pa zdaj uživa visoko stopnjo zaupanja vseh.

Italijanski jezuit Clodoveo Piazza je 30 let delal v Braziliji, kjer je vodil zatočišče za otroke z ulice, v katerem naj bi jih po besedah brazilskih tožilcev zlorabljal in to dovolil tudi turistom. Zdaj dela v Mozambiku in obtožbe označuje za lažne ter trdi, da gre zgolj za politično izsiljevanje.

„Rekorder“ pa je kolumbijski duhovnik Enrique Diaz Jimenez, ki je bil obsojen trikrat v treh različnih državah. V ZDA je dobil pet let pogojne zaporne kazni, od tam so ga premestili v Venezuelo, kjer so mu za 20 let prepovedali delovanje, nato pa se je vrnil v Kolumbijo, kjer je priznal zlorabo še enega dečka.

Vse, samo da ni škandala
"Vzorec je, da jih, če duhovnik zabrede v težave in to že meji na škandal oziroma če grozi vmešavanje oblasti, potem pošljejo v misijone na tujem," je prakso Cerkve komentiral Richard Sipe, nekdanji član benediktinskega reda in kritik omenjene prakse. "Vse samo zato, da se izogne škandalu," še dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.