Svet
9 ogledov

Pedofilija tudi na Norveškem

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vatikan: napadi na Benedikta XVI. zaradi pedofilije v duhovniških vrstah enaki napadom na Pija XII. zaradi njegove drže med drugo svetovno vojno. Prvi primer pedofilije znan na Norveškem.

Zaradi številnih primerov pedofilije v duhovniških vrstah se ne prenehajo napadi na papeža Benedikta XVI., ki po mnenju kritikov ne ukrepa pravilno. Sedanji papežev tajnik, kardinal Tarcisio Bertone, kot tudi njegov nekdanji tajnik, kardinal Angelo Sodanu, te napade oziroma kritike primerjata s kritikami Pija XII. zaradi njegove drže med drugo svetovno vojno.

Angelo Sodano, ki je na veliko noč pred mašo na Trgu svetega Petra izrekel podporo papežu, kar je dejanje v neskladju s cerkveno tradicijo, je ob tem menil, da kritiki papeža grehe nekaterih duhovnikov zlorabljajo za napade na Cerkev samo.

Kardinal Tarcisio Bertone je ob tem povedal, da je Benedikt XVI. papež tretjega tisočletja, in izpostavil, da ga verniki množično podpirajo, kar so izkazali tudi z množičnim obiskom Vatikana med velikonočnimi prazniki.

Nov primer zlorabe
Norveška televizija je hkrati s primerjavo napadov na oba papeža objavila, da je Georg Muller, norveški škof nemškega porekla, priznal, da je pred 20 leti spolno zlorabljal dečka. Škof je že junija lani podal svoj odstop, vendar razlog zanj v javnost doslej še ni prišla.

Gre za prvi znani primer pedofilije v Cerkvi na Norveškem. Žrtvi je tamkajšnja Cerkev po poročanju televizije NRK plačala med 50 in 65 tisoč evrov odškodnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.