Svet
11150 ogledov

Pek, ki se je vrnil iz Slovenije, razširil okužbo

Srbija koronavirus ulice Epa
Eno žarišč epidemije koronavirusa v Srbiji je Novi Pazar, kjer število okužb vztrajno narašča. Pacient številka nič naj bi bil lastnik pekarne, ki se je vrnil iz Slovenije.

Tamkajšnji krizni štab je sporočil, da se je pacient številka nič najverjetneje okužil med bivanjem v Sloveniji in a Hrvaškem, kjer je bival pri svojcih. V Srbijo se je vrnil pred uvedbo izrednih razmer, kar pomeni, da ni bil poslan v samoizolacijo. Po povratku je imel stike z več ljudmi, zaradi česar se bojijo, da bo število okuženih še naraslo. 

V primeru prvih trinajstih potrjenih okužb v Novem Pazaru gre za ljudi, ki so bili v stiku z omenjenim pacientom. Številka okuženih je narasla na 29, pri čemer rezultati vseh testov še niso znani. Med obolelimi so tudi otroci, a k sreči bolezen prebolevajo brez večjih težav. 

Zaostrujejo ukrepe 

V Srbiji so sprejeli dodatne ukrepe. Prihajajoči konec tedna bo na območju celotne države veljala policijska ura. Začela se bo v petek ob 17. uri in bo v veljavi do 5. ure v ponedeljek. Ni izključena niti možnost uvedbe karantene v Beogradu. 

Srbski predsednik Aleksander Vučić meni, da bi izredne razmere lahko odpravili v mesecu dni. Največjo težavo predstavljajo preobremenjene bolnišnice. 

V Srbiji so do torka potrdili skupno 2447 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 61 ljudi. Hospitaliziranih je 1349 ljudi, od tega jih 108 za dihanje potrebuje respirator. 

V sredo zvečer je Vučić potrdil, da je njegov najstarejši sin zbolel za covidom-19. Sprejet je bil na beograjsko kliniko za nalezljive bolezni, kakšno je njegovo stanje, ni znano. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • brencl47 16:49 09.april 2020.

    Glede na to, kaj sem imel priliko videti v dveh pekarnicah v Ljubljani, me je minilo kupovanje kruha, zavitkov itd. pri njih. Strežba je bila še v ponedeljek brez maske in rokavic in nezaščitenem rokovanju z denarjem! Da ne omenjam ...prikaži več pogostih obiskov prijateljev in "zemljakov".

  • Žurnalček 11:55 09.april 2020.

    In za katero pekarno gre sprašujemo NIJZ !

  • MK 10:27 09.april 2020.

    Poleg slovenskega keša je prnesel še virus