Svet
10 ogledov

Penn pazi na Haiti, Clooney na Sudan

George Clooney igralec Žurnal24 main
George Clooney nadzoruje referendum v Sudanu, Sean Penn pa opozarja na slabo organizacijo pomoči Haitiju.

"Cilj je, da predstavljamo eno od mnogih orodij za nadzor vojaških premikov in humanitarnih razmer na meji z Južnim Sudanom," je za televizijsko mrežo CNN iz Sudana povedal igralec George Clooney.

V afriški državi je prisoten v okviru organizacije Not On Our Watch (v prevodu Ne med tem, ko pazimo mi). Organizacijo so z namenom usmerjanja pozornosti svetovne javnosti na svetovne probleme med drugim ustanovili igralci Don Cheadle, George Clooney in Brad Pitt.

V Sudanu se od danes do nedelje izvaja referendum o osamosvojitvi Južnega Sudana. Referendum je bil vključen v pogoje mirovnega sporazuma, s katerim se je leta 2005 po 22 letih končala druga sudanska državljanska vojna. V njej je umrlo dva milijona ljudi.

Penna jezi Haiti
Igralec Sean Penn pa opozarja, da pomoč tujih držav na Haiti prihaja prepozno. Poudarja, da karibska država ne bi trpela zaradi epidemije kolere, če bi vlade in humanitarne organizacije hitreje ukrepale pri zagotavljanju pitne vode na Haitiju. Do zdaj je zaradi bolezni umrlo 3.300 ljudi.

Penn je obtožil humanitarne organizacije, da raje delijo hrano, kot da pomagajo pri prenovi njihovih domov. Povedal je, da od 10 milijard dolarjev obljubljene pomoči niso prejeli skoraj ničesar.

Po igralčevih besedah tako ZDA kot Nemčija zadržujeta sredstva za pomoč. Penn meni, da nevarnost korupcije ni zadosten razlog za zadrževanje denarne pomoči, ki jo prizadeti v potresu nujno potrebujejo.

Pennova organizacija J/P Haitian Relief Organization sicer vodi zavetišče, ki oskrbuje 55 tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.