Svet
9 ogledov

Pentagon prikriva resnico?

Vojak Reuters
Poboj civilistov v Afganistanu. Priče trdijo, da ga ni zakrivil le en ameriški vojak.

Ameriški pripadnik mednarodnih sil Isaf je v nedeljo v provinci Kandahar na jugu Afganistana ubil 16 civilistov, od tega devet otrok. Pentagon je zagotovil, da gre za osamljen incident.

Pretvarjal se je, da je mrtev

Priče pa trdijo, da zločina ni zakrivil le en, pač pa skupina pijanih vojakov. Jan Agha je dejal, da se je zbudil zaradi streljanja, ko je njegov oče pogledal skozi okno, kaj se dogaja, je bil ustreljen v vrat in obraz. Po njegovih besedah so vojaki nato vdrli v hišo in ubili njegovega brata, sestro in mamo. Agha je legel na tla in se pretvarjal, da je mrtev.

Da je sodelovalo več vojakov, je potrdila še ena priča. "Opazoval sem jih nekaj časa, nato so začeli streljati name. Zadeli so zid in se smejali. Niso bili videti normalno, delovali so, kot da so pijani," je povedal Agha Lala. Po nočnem skrivanju je odšel pogledat, kakšno je stanje v drugih hišah: "To je bil klasičen poboj. Prerešetana telesa so ležala vsepovsod, zdi se, kot da so na njih vrgli odeje in zavese ter jih zažgali."

Utrpel možganske poškodbe

Identitete 38-letnega strelca niso razkrili. Sodeloval naj bi že v vojni v Iraku, kjer naj bi v nesreči leta 2010 utrpel poškodbe možganov, vendar pa naj bi bil dovolj zdrav za nadaljnje bojevanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.