Svet
15 ogledov

Pentagonu spodletelo reševanje ameriškega talca

Borci Islamske države Prtscr Youtube
Ameriški vojaki so v sodelovanju z oboroženimi silami Jemna pred tedni izvedle operacijo reševanja talcev, ki so v rokah Al Kaide na arabskem polotoku. Rešili so nekaj talcev, vendar med njimi ni bilo ameriškega novinarja Luka Somersa.

Reševalno operacijo je odobril predsednik Barack Obama. Teroristi so tik pred tem Luka Somersa, britanskega talca in štiri druge preselili na novo skrivno lokacijo. Kljub temu so vojaki uspeli rešiti osem talcev, večinoma domačinov ter državljana Saudske Arabije in Etiopije.

Kirby je sporočil, da je bila operacija sestavljena in zračnega in kopenskega posredovanja, kaj več pa ni želel povedati, ker podrobnosti ostajajo zaupne. "Ameriška vlada ne bo dovolila ugrabitev in si bo vedno odločno prizadevala, da zavaruje talce in kaznuje ugrabitelje," so sporočili iz Pentagona.

"Moje življenje je ogroženo"

33-letnega Somersa so teroristi ugrabili v Sani septembra lani potem, ko je pred tem tri leta delal in živel v Jemnu. Al Kaida je v četrtek objavila kratek videoposnetek, kjer Američan pravi, da je njegovo življenje ogroženo in prosi za pomoč.

Lokalni vodja teroristov Naser bin Ali al Ansi je priložnost izkoristil, da ameriško vlado opozori, naj ne poskuša izvesti nove reševalne operacije, ker bo talce doletela predvidena usoda. Washingtonu je dal tri dni za uresničitev zahtev o katerih ni govoril. Priznal je, da je v napadu na teroriste umrla skupina "svetih borcev", torej teroristov, ki so pazili na talce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.