Svet
27 ogledov

Pepel že prizemljil letala

vulkan Grimsvötn islandija pepel
1/5
Žurnal24 main
Zaradi ogromne količine pepela, ki jo je v zrak bruhnil islandski vulkan Grimsvötn, je delno zaprt zračni prostor nad Grenlandijo.

Danske oblasti so sporočile, da oblak vulkanskega pepela sega do višine približno 6000 metrov, zato tudi zaprtje zračnega prostora velja le do te višine. Zračni prostor je zaprt med krajema Kulusk na severu in Constable Point na vzhodu. Zapora naj bi veljala vsaj do 14. ure.

Danska kontrola zračnega prometa Naviair je namreč odgovorna tudi za nadzor zračnega prostora nad Grenlandijo, sicer avtonomnega območja pod dansko krono. Danska nadzira le območje do 6000 metrov višine, nad to višino pa za nadzor skrbita Kanada in Islandija.

Drugje po Evropi razmere budno spremljajo, saj se še predobro spomnijo težav aprila lani, ko je zaradi vulkanskega pepela iz islandskega ognjenika Eyjafjallajökull obstal letalski promet nad vso Evropo,

V Evropski organizaciji za varnost zračnega prometa Eurocontrol nad Evropo danes ne bo težav s pepelom, prav tako naj jih ne bi bilo jutri. Zaprt tako ostaja le zračni prostor nad Islandijo.

Trenutno oblak vulkanskega pepela sicer sega okoli 12 kilometrov v višino, bi pa lahko danes zvečer dosegel Škotsko. Opozorili pa so še, da če se bo bruhanje islandskega ognjenika nadaljevalo z enako intenzivnostjo, bi oblak pepela v četrtek lahko dosegel tudi zahodno Francijo in severno Španijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.