Svet
10 ogledov

Performans: rodila je kar v galeriji

Marni Kotak EPA
Obiskovalci galerije Microscope v Brooklynu so si lahko v okviru performansa Marni Kotak ogledali rojstvo njenega prvorojenca.

Marni Kotak je galerijo spremenila v svetel in udoben prostor, v katerem je rodila sina. Umetnica je rojstvo označila za "najvišjo obliko umetnosti". Z možem, slikarjem Jasonom Robertom Bellom, nista želela vedeti spola otroka, niti nista zanj vnaprej izbrala imena.

Galerija se je na omenjeni dogodek pripravljala od 8. oktobra, ko so odprli in uredili prostor, kjer je Kotakova čakala na dan poroda. V tem času je galerija obratovala vsak dan in podaljšala odpiralni čas.

Kotakovo je vsak dan obiskalo okoli 20 ljudi. Obiskovalci so lahko pustili svoje podatke, če so želeli biti obveščeni o začetku poroda in mu prisostvovati. "Razvijam avtentičen odnos s temi ljudmi," je dejala umetnica. "Zame je to kot ustvarjanje skupnosti ljudi, ki jih to res zanima."

Pred dogodkom so pričakovali, da si bo rojstvo v živo ogledalo okoli 15 ljudi. Koliko jih je v resnici prisostvovalo rojstvu fantka, ni znano, saj galerija podatka ni sporočila. Videoposnetek dogodka naj bi galerija objavila na svoji strani. 

Kotakova je dejala, da bosta z možem z javnostjo delila podatke o rojstvu njunega otroka. "Sporočilo, ki ga želiva prenesti otroku, je, da je bil rojen v umetniški galeriji, saj je za naju kot umetnika to sveto mesto in s tem želiva svetu in otroku povedati, da je njegovo življenje dragoceno umetniško delo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.