Svet
59 ogledov

Pešce bodo oglobili za "buljenje" v telefon

Telefoniranje med hojo Profimedias
Ponekod po svetu načrtujejo spremembo zakonodaje, po kateri bo mogoče pešce oglobiti, če bodo med hojo uporabljali telefon.

Hoja s telefonom v roki očitno postaja vse večji problem po vsem svetu, saj očitno tudi takrat ljudje ne znajo odmakniti pogleda od svoje tehnološke "igračke". 

Morda se vam je že kdaj zgodilo, da ste se zaleteli v druge ljudi ali kakšen predmet, ker ste gledali v ekran telefona. Če niste bili poškodovani, ste jo dobro odnesli, saj strokovnjaki opozarjajo, da je takšno početje lahko tudi smrtno. 

Število smrtnih žrtev je po poročanju ameriških medijev med pešci naraslo z enajst odstotkov leta 2005 na petnajst odstotkov leta 2014, k čemur naj bi prispevala tudi nepozornost zaradi uporabe mobitelov. 

Kazen do 250 dolarjev

V Havajih trenutno sprejemajo zakonodajo, ki predvideva globo 250 ameriških dolarjev za pešca, ki bo med prečkanjem prehoda za pešce uporabljal telefon, v New Jerseyu pa je v postopku predlog popolne prepovedi uporabe telefonov med pešci v gibanju.

Pamela Lampitt, poslanka v parlamentu države New Jersey, ki je vložila predlog, poudarja, da pešci, ki gledajo v telefon, ogrožajo tako sebe kot druge udeležence prometa. Njen predlog za kršitev predvideva globo v višini 50 ameriških dolarjev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:55 06.april 2016.

    Točn tko, če si obziren pešec se ne boš spotikal ob druge tud ko gledaš v telefon. Pri prečkarnju ceste pa normalno da ne smeš gledat v telefon.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:52 06.april 2016.

    Na pločniku jz opazim da je večina takih ki se skoraj zaletijo vate ko držijo in bulijo v telefon. Je pa 5-10 % takih ki se ti bodo al pa drugi oviri pravi čas umaknil.Ne rečem ko prečkaš cesto ...prikaži več nimaš kej gledat na telefon, ko pa hodiš ob cesti na pločniku pa če si zelo pozoren in hodiš počasi ne vidm problema.

  • Sven Hill 16:18 06.april 2016.

    jst se lahko z eno roko ustavim skoraj isto kot z obema... ne vidim tu problema... =) bol so kritični avti... s telefonom lahko naredijo več škode kot pešci in kolesarji skup...in gor si še napisal: >>da lahko ...prikaži večko vsak državljan , vsakemu sklati telefon iz rok , če je ta v tem prekršku.