Svet
18 ogledov

Pet plač za potni list

razno 14.01.13. People line up outside a passport office in Havana January 11, 2 razno 14.01.13. People line up outside a passport office in Havana January 11, 2
Kubanci. Prvič po 50 letih lahko potujejo v tujino. S povprečno plačo 13 evrov si jih bo to lahko privoščilo le malo.

"Gre za veliko psihološko spremembo. Ljudem ni več treba države zaprošati za dovoljenje in svoj odnos do države vidijo drugače kot prej, saj jih nič več ne obvladuje," je prepričana Emily Morris z University College v Londonu. Včeraj je v veljavo stopila reforma migracijske zakonodaje vlade Raula Castra, po kateri lahko polnoletni Kubanci v tujino potujejo s potnim listom. Prvič po letu 1961 za izhod iz države ne potrebujejo več izhodnega dovoljenja in povabila iz tujine. Za vse dokumente je bilo treba odšteti okoli 225 evrov, kar je v državi, v kateri je povprečna plača 13,5 evra, za številne nedosegljiva vsota.

V praksi drugače

Simbolno velik korak pa bo v praksi le malo vplival na povprečnega človeka, piše The Christian Science Monitor. "Rada bi potovala, a je predrago," je povedala Estrella, ki iz strahu pred vladnimi povračilnimi ukrepi ni želela povedati priimka. Estrella v državni službi s prodajanjem hrane zasluži deset evrov na mesec.

Podražili potni list

"Če te ne morejo ožeti z dovoljenji za izhod iz države, te bodo pa s potnim listom," se je jezila Kubanka v vrsti za potni list. Cena dokumenta se je včeraj namreč podvojila na 75 evrov.

Novi zakon pa zaradi "ohranjanja usposobljene delovne sile" in "zaradi javnega interesa" omogoča zavrnitev izdaje potnega lista. "Gre za športnike, pomembne strokovnjake pa tudi za voditelje komunistične stranke – ti bodo za izdajo potnega lista potrebovali dovoljenje," je za državno televizijo pojasnil Lamberto Fraga, višji uradnik za priseljevanje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.