Svet
6 ogledov

Pet uslužbencev Coste Cruises obsojenih

Costa concordia Reuters
Sodišče v Grossetu je na dve leti in deset mesecev zapora obsodilo kriznega koordinatorja podjetja Costa Cruises.

Sodišče v italijanskem mestecu Grosseto je razsodilo v primeru nesreče ladje Costa Concordia, v kateri je lani umrlo 32 ljudi, in pet ljudi spoznalo za krive uboja, piše Sky news.

Najvišjo kazen je dobil krizni koordinator podjetja Costa Cruises Robert Ferranini, in sicer dve leti in deset mesecev zaporne kazni. Direktor ladijskega hotela je dobil dve leti in šest mesecev zapora, po leto in nekaj mesecev kazni pa so dobili dva kontrolorja na poveljnem mostu in krmar.

"To ni kazen za umor!"

Sodnik Pietro Molino je v današnji razsodbi ocenil, da je usodno odločitev o tem, da se križarko pripelje tako blizu obale, sprejel kapitan. Po trditvah tožilstva je to storil zato, da bi zadovoljil glavnega natakarja, čigar svojci živijo na otoku Giglio. "Ostali imajo minimalno odgovornost," je dejal glavni tožilec v Grossetu Francesco Verusio, ki je pozdravil odločitev sodnika Moline, navaja dpa.

Odvetniki, ki zastopajo preživele, so že protestirali zaradi preveč popustljivih kazni in napovedali pritožbo.

"To je sramota. Takšne kazni se izrekajo za kršenje pravil gradnje, ne za umor," je dejal eden od odvetnikov Massimiliano Gabrielli. Drugi je bil mnenja, da kapitan in ostali soobtoženi niso deležni enake obravnave in da Schettino ne bi smel biti edini krivec.

Schettina obtožnica med drugim bremeni uboja 32 ljudi, ki so umrli v nesreči, povzročitve nesreče in tega, da je ladjo zapustil, preden je bila končana evakuacija. Grozi mu do 20 let zapora. Njegovo prošnjo za dogovor s tožilstvom so že zavrnili.

Kapitanu sodijo ločeno

Med njimi ni kapitana Francesca Schettina, ker mu sodijo ločeno, piše BBC. Schettina obtožnica med drugim bremeni uboja 32 ljudi, ki so umrli v nesreči, povzročitve nesreče in tega, da je ladjo zapustil, preden je bila končana evakuacija. Grozi mu do 20 let zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.