Svet
1 ogledov

Peterle vodja

(Foto: istock) Žurnal24 main
Visoka predstavnica EZ za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton imenovala evropskega poslanca Lojzeta Peterleta za vodjo opazovalne misije s strani EZ.
Lojze Peterle je bil za vodjo opazovalne misije v Nigeriji izbran tudi zaradi preteklih izkušenj pri spremljanju volitev v Aziji. Evropski parlament ga je leta 2008 imenoval za člana opazovalne delegacije za spremljanje predsedniških volitev v Azerbajdžanu, leto kasneje za spremljanje parlamentarnih volitev v Kambodži, lani pa je bil tudi član opazovalne misije na predsedniških volitvah v Ukrajini.

V Nigeriji, državi v Zahodni Afriki v Gvinejskem zalivu, je letošnji april izjemno pomemben za nadaljnji politični razvoj države.

Potekale bodo kar tri vrste volitev: 2. aprila bodo prebivalci volili predstavnike v državni zbor, teden dni kasneje bodo potekale predsedniške volitve, 16. aprila pa še volitve za guvernerja in v deželne zbore.

Razmere volitev bo spremljala EZ
Na povabilo vlade Zvezne republike Nigerije bo Evropska zveza (EZ) uradno odpravo v Nigeriji začela 9. marca in tako spremljala razvoj tamkajšnjih volitev v skladu z domačo in mednarodno zakonodajo. Sestavljalo jo bo več kot 120 opazovalcev iz 27 držav članic EZ ter Norveške in Švice.
 
Peterle vodja
V ta namen je visoka predstavnica EZ za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton imenovala evropskega poslanca Lojzeta Peterleta za vodjo opazovalne misije s strani EZ.
 
Peterle je zahtevno nalogo z veseljem sprejel: "Zame je to velik privilegij, da lahko vodim opazovalno misijo celotne EZ v Nigeriji. Upam, da bodo aprilske volitve vodile v mirnejšo prihodnost te države. Pomembno je, da lahko državljani izvajajo volilno pravico in da je kandidatom za volitve omogočena demokratična kampanja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.