Svet
9 ogledov

Petje, ples in spolno izživljanje

Clooney se te dni mudi v Sudanu. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sudan. Danes nadaljevanje referenduma, igralec George Clooney začel satelitski nadzor. Križnar: "Na jugu se je od božiča naprej jedlo, pilo, plesalo in spolno izživljalo."

Kot smo poročali včeraj, so v Sudanu ob začetku referenduma o odcepitvi južnega dela države izbruhnili spopadi. V eni od z nafto bogatih regij je prišlo do streljanja med odpadniško milico pripadnikov vojaškega poveljnika Gatluaka Gaia in južnosudansko vojsko. Spopadi so potekali že v petek in soboto.

Danes pa iz Sudana (za zdaj) prihajajo bolj spodbudne novice – po besedah aktivista Toma Križnarja se manjšinska plemena bojijo, da
zmagovalci ne bodo znali nič drugega kot loviti sužnje. "Zato smo prijatelji v civilni iniciativi že predlani začeli razdeljevati miniaturne videokamere, računalnike in tehniko povezovanja prek satelita na splet, kar žrtvam omogoča, da same pošiljajo posnetke tega, kar se jim dogaja, človeštvu. Med prvimi nas je podprla fundacija Cinema for Peace s hollywoodskimi zvezdniki na čelu." V teh dneh so bile objavljene prve novice o satelitskem nadzoru, ki ga je tik pred referendumom začel George Clooney. "Akcija videonadzora z uporabo satelitov se širi in bo z malo sreče preprečila najhujše nasilje," upa Križnar.

Na jugu zabava, na frontni liniji drug svet
O dogajanju v Sudanu pravi, da je povsem odvisno, na katerem koncu države si. "Na jugu se je že od božiča naprej jedlo, pilo, plesalo in spolno izživljalo. Dekleta in žene so se ponujale, kot da hočejo nadoknaditi vse zamujeno v vojnih letih. Čisto nekaj drugega pa je seveda na frontni liniji, na meji med obema deloma razpadajoče največje afriške države."

Bojijo se, kaj bi odcepitev prinesla
Meje v mirovnem sporazumu in posledično tudi lastništvo nad naftnimi polji iz leta 2005 namreč niso bili jasno definirani. Tujci (Američani) so dosegli, da so v zameno za z nafto prepojeno zemljo prepustili dobro zemljo in vodo Arabcem. "V zadnjem tednu sem obiskal vse tri province in bil povsod priča veliki negotovosti domačinov, kaj se bo zgodilo z odcepitvijo juga. Podobno kot v Darfurju, kjer prav tako čakajo, kaj bo z Afričani, ki so se znašli nad demarkacijsko črto, se vsi pripravljajo na najhujše." Dodaja, da so se v provinci Abyea danes že spopadli afriški Dinke in arabski Myserije ter da čakajo poročila o mrtvih.

"Neizobraženih ljudi ni težko zmanipulirati"
Glede spopadov in žrtev pravi, da so domačini prepričani, da so napad plačali Arabci. "V eni najbolj revnih in neizobraženih dežel na svetu ni težko zmanipulirati ljudi, da verjamejo, da se bijejo za vodo za svoje družine in črede, v resnici pa umirajo za interese velikih tujih sil, ki tekmujejo za nadzor mineralov."

Strah pred posilstvi in pokoli
Boji se, da se bodo po referendumu dogajala množična posilstva in pokoli. Nube se ob napovedih uvedbe šeriatskega prava bojda že preventivno oborožujejo. "Tudi če se bodo svetovne korporacije s sedeži na Kitajskem in v Ameriki dogovorile, da se ne bodo merile moči na hrbtih črnih sužnjev, in si 'pravično' razdelile plen v novem Južnem Sudanu, ostane še problem nadvlade teh, ki zdaj sedajo v birokratske stolčke v novi prestolnici Jubi. Ti so predvsem iz najmočnejšega plemena Dinka, pred katerim so šibkejša staroselska plemena bežala tako, da so se udinjala za plačance arabskim oblastem," pojasnjuje in poudarja pomen uvedbe že omenjenega satelitskega nadzora. S pošiljanjem posnetkov v svet upajo, da bo prihodnost svetlejša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.