Svet
6 ogledov

Makedonija: neredi zaradi umorov

makedonska policija EPA
Umor štirih fantov in domnevno naključnega mimoidočega je vznemiril Makedonce, ki so zaprli ceste do svojih vasi in zahtevajo, da policija morilca kar najhitreje najde. Posamezniki naj bi tudi kamenjali hiše Albancev.

V bližini Skopja so v noči s četrtka na petek našli pet moških trupel, je sporočila makedonska policija, ki pa več podatkov ni dala. Tuji mediji pišejo, da so na telesih umorjenih vidne strelne rane, na kraju so vidne krvave sledi, našli naj bi tudi tulce nabojev strelnega orožja.

Umorjen tudi naključni mimoidoči

Orožja policisti domnevno niso našli, prav tako niso razkrili identitet ubitih, šlo pa naj bi za domačine, sicer iz bližnje vasi Radišani. Četverica je bila stara okrog 20 let,naj pa bi jih pred smrtjo postavili v vrsto in enega po enega likvidirali, tako da se tudi trupla nahajajo eno poleg drugega.

45-letnega domačina naj bi ubili, ker se naj bi pač znašel na napačnem kraju ob napačnem času. Njegov brat je za Kanal 5 povedal, da so umorjeni poznali likvidatorja, brat pa je moral umreti, da ne bi bilo očividcev dogodka. Prebivalci bližnjih vasi so za Press 24 povedali, da so okrog 20. ure slišali strele in da se ne čutijo varne, saj je eden od umorjenih miren družinski človek K. V., ki je pogosto ribaril na tem jezeru Železničko.

Umori povzročili nemire

Mediji navajajo navedbe, da naj bi fante ubili Albanci, kar je že povzročilo nove etnične nemire. Po poročanju nekaterih medijev je bilo poleg tega nekaj albanskih hiš tarča napadov s kamenjem, prav tako naj bi zagorela dva avtomobila v lasti pripadnikov albanske skupnosti. Drugi poročajo, da je zagorel avtobus.

Oblasti so v strahu pred neredi v Radiševo že poslale posebne policijske enote in oklepnike. Policija, ki domnevne umore intenzivno preiskuje je že zaslišala 30 ljudi, pozvali pa so tudi ljudi, da se umirijo, ter da vsi tisti ki bi imeli kakršnekoli informacije o umoru, to čim prej sporočijo policiji.

Umorjene so sicer našli lokalni prebivalci oziroma ribiči včeraj okrog 22.30 ob dveh avtomobilih z odprtimi vrati, policija pa uradnih informacij še ni podala, saj obdukcija še ni opravljena.

Drugi medetničen incident v dveh mesecih

Petkratni umor je drugi oster medetničen incident v Makedoniji v slabih dveh mesecih. V Gostivarju je pred tedni v prepiru policist ubil dvojico albanskih mladeničev, kar je bil povod za niz nasilnih dogodkov po državi. Napetosti so se kasneje pomirile, a so sedaj očitno znova izbruhnile, piše STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.