Svet
20 ogledov

Petletnik umrl, a rešil življenji

Zgodba mlade zagrebške družine se je dotaknila zdravnikov in medicinskih sester. Žurnal24 main
Zgodba mlade zagrebške družine se je dotaknila zdravnikov in medicinskih sester. Njihov sin je nenadoma preminil. Nihče ni vedel, da ima tumor. Starši so nesebično donirali organe in rešili življenji.

Petletnega Ivana so starši prejšnji torek, tako kot vsak delovni dan, odpeljali v vrtec. Igral se je s prijatelji, nakar ga je v nekem trenutku obšla slabost. Zaradi nenadnega bruhanja in omedlevice so vzgojiteljice poklicale prvo pomoč.

Ko je deček prispel v zagrebški klinični center, so mu zdravniki odkrili tumor v predelu malih možganov. Najbolj žalostno je bilo dejstvo, da petletnik do tistega trenutka ni pokazal niti enega simptoma. Starši so bili v šoku. Ivan po njihovih besedah ni bil bolehen otrok, niti se nikoli ni pritoževal zaradi kakršnihkoli bolečin. Na usodni torek so zdravniki ugotovili, da ima trajno poškodovan živčni sistem. Možnost preživetja je bila izredno majhna. Fantek je že konec dneva padel v komo, do petka so ga pri življenju ohranjali le še aparati, v soboto pa zdravnikom ni preostalo drugega, kot da razglasijo možgansko smrt.

Bolečini navkljub odobrili darovanje

Starši so bili zlomljeni od bolečine, vendar so se kljub temu nesebično odločili za darovanje organov svojega otroka. Zdravnike je dejanje izjemno ganilo. Po pisanju številnih hrvaških portalov je smrt najtežje prenesel Ivanov 12-letni brat, ki se nikakor ne more sprijazniti z nenadno izgubo.

Koordinatorica za presaditve Jasna Brezak Stoić je medijem povedala, da plemenitih ljudi ni treba pregovarjati. "Dejali so le, da si želijo, da bi ostali otroci živeli, če je že njihov Ivan moral umreti," dodaja.

Organi rešili življenja
Nevrokirurg Pavle Miklić je zatrdil, da je tovrsten tumor zahrbten, saj ob razvoju ne povzroča nobenih simptomov, v nekem trenutku pa povzroči hude možganske krvavitve, ki so skoraj vedno usodne. Ostali organi ob tem ostanejo popolnoma nedotakljivi. Takoj po pristanku so zdravniki prek Eurotransplanta objavili donacijo srca, jeter in ledvic.

Iz organizacije so sporočili, da so srce poslali v Nemčijo. Dobila ga je deklica, ki bi brez njega preživela le še nekaj dni. Ledvice so ostale na Hrvaškem, medtem ko je jetra dobil še en nemški otrok. Ivanova organa sta tako rešila kar dve življenji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.