Svet
3 ogledov

Petnajst žrtev orkana

Orkan Irene
1/20
Reuters
Irena se pomika proti Kanadi. Med prečanjem Newy Yorka oslabela v tropsko nevihto. Najmanj 15 mrtvih.

Orkan se iz New Yorka pomika proti Kanadi. Po zadnjih podatkih je orkan terjal enajst žrtev, med katerimi sta tudi dva otroka. Brez elektrike je ostalo okrog 3 milijone ljudi.

Medtem ko je orkan dosegel New York je oslabel v tropsko nevihto. Še vedno je zaprt potniški promet, odpovedane ali preložene pa so tudi broadwayske predstave in športna tekmovanja.

Na Manhattnu popolavljata reki Hudson in East river.

O poplavah, ki jih je povzročila Irene, poročajo tudi iz Severne Karoline in Delawarea, v Marylandu pa je prišlo do samodejnega izklopa jedrskega reaktorja, potem ko je veter odtrgal velik aluminijast del stene poslopja. Preventivno so zaprli tudi jedrsko elektrarno Oyster Creek v New Jerseyju, ki leži le nekaj kilometrov od obale.

Posledice orkana se lahko pojavijo šele po nekaj dneh, saj lahko reke, ki so že tako ali tako visoke, naraščajo še nekaj dni.

Petnajst mrtvih

Ameriška zvezna država Severna Karolina je bila prva na udaru orkana Irene, nato je sledil New York.

V šestih zveznih državah je skupaj umrlo najmanj 15 ljudi, poroča CNN. Med mrtvimi je tudi 11-letni deček. Drevo se je zrušilo na hišo, med tem ko je bil v svoji sobi. Ostal je ujet pod  drevesom, kjer je preminil. Reševalci mu niso mogli več pomagati, zaradi razdejanja so potrebovali veliko časa, da so sploh prišli do njega.

Oko že gleda New York

Vremenske razmere se na vzhodni obali ZDA na srečo vseh počasi izboljšujejo.

Še pred orkanom so v New Yorku evakuirali 370.000 ljudi, bili so pripravljeni na najhujše. To je potrdila tudi Slovenka, ki živi v New Yorku, Barbi Gračner.

"Zna pa se zgoditi, da bo veter tako močan, da bo sila razbila okna. Z višino se namreč moč vetra veča. Sem v 37. nadstropju, kar pomeni, da bo zaradi varnostni treba na hodnik, kjer ni oken. New York ni vajen takšnih orkanov, zato je strahu kar precej. Infrastruktura je večinoma v steklu, če to vse popoka, kot nekateri napovedujejo, bo kruto. Prav tako odtoki ne bodo sposobni požirati vse vode, ki jo bo naneslo na Manhattan," nam je povedala Gračnerjeva.

So je pa zaradi orkana ustavil tudi promet. Obstala je tudi podzemna železnica. Mesto, ki nikoli ne spi si jevzelo kratek počitek. 

Komentarjev 1
  • Avatar Zala
    Zala 10:44 28.avgust 2011.

    Malo jih pa lahko prepiha te Amije.