Svet
16 ogledov

Petraeus prevzel poveljstvo v Afganistanu

Petraeus je poveljstvo zavezniških sil prevzel, potem ko je McChrystal ostro kri Žurnal24 main
Ameriški general David Petraeus je tudi uradno prevzel poveljevanje 140 tisoč tujim vojakom v Afganistanu in prikrito napovedal spremembe določenih pravil uporabe težkega orožja.

"V tem smo, da zmagamo," je na slovesnosti zbrani množici nekaj sto predstavnikov Nata in afganistanskih oblasti ter diplomatov, zatrdil Petraeus. V nadaljevanju je poudaril, da tuje sile v Afganistanu sodelujejo v "spopadu volj", v kateri je nastopil "kritični trenutek".

Sedaj moramo teroristični mreži Al Kaida in njenim ekstremističnim zaveznikom jasno pokazati, da jim v Afganistanu ne bomo dovolili vzpostaviti zatočišča, od koder bodo lahko izvajali svoje napade“, je poudaril general. Ob tem se je zahvalil svojemu predhodniku Stanleyju McChrystalu in poudaril, da s spremembo poveljstva ni prišlo do spremembe strategije.

Vse ne bo ostalo isto
Kljub temu, da je izpostavil pomen izogibanja civilnim žrtvam, je hkrati napovedal, da bo ponovno preučil obstoječe civilne in vojaške politike s ciljem ugotoviti, kjer so potrebne morebitne izboljšave. To pa naj bi pomenilo revizijo pravil bojevanja, ki veljajo za vojake zveze Nato, vključno z McChrystalovimi omejitvami glede uporabe letalstva in težkega orožja, če so v bližini civilisti. Vojaki namreč opozarjajo, da so zaradi teh omejitev ogrožena njihova lastna življenja, talibani pa imajo pomembno prednost na bojišču.

Spomnil je še, da je bil letošnji junij s 102 žrtvama najbolj smrtonosen mesec za tuje vojake v že devet let trajajoči vojni v Afganistanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.