Svet
62 ogledov

Pfizer podkupoval tudi na Hrvaškem

Pfizer EPA
Največji svetovni farmacevt mora zaradi podkupovanja zdravnikov v vzhodni Evropi plačati 48,5 milijona evrov kazni.

Pfizer je s podkupovanjem želel vplivati na zakonodajne in regulatorne postopke pri uvajanju zdravil ter zdravnike, ki predpisujejo zdravila,“ so sporočili z ameriške agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC), ki je zoper farmacevtskega giganta vložila tožbo.

Lokalni uslužbenci Pfizerja so zdravnike in uradnike podkupovali med letoma 1997 in 2001. Afera ni bila omejena le na Hrvaško, ampak je imela širše razsežnosti. Ameriški farmacevt je bil v koruptivne posle vpleten tudi v Srbije, na Češke, Bolgariji, Kazahstanu, Rusiji, Italiji in na Češkem, poroča Bloomberg. Po navedbah SEC so Pfizerjevi uslužbenci podkupovali brez odobritve vodstva družbe, a je matična družba računovodske izkaze podružnic kljub nepravilnostim sprejela brez pomislekov. Da bi se izognili sojenju se je farmacevtski velikan z ameriškim tožilstvom dogovoril o poravnavi, v kateri je pristal na plačilo 48,5 milijona evrov.

Mesečno na račune avstrijskih bank

Hrvaški Jutarnji list piše, da je Pfizer pri naših južnih sosedih podkupoval zdravnike, člane vladne agencije za registracijo zdravil, ki so odločali o uvrščanju novih zdravil na seznam hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanje. Koruptivno so ravnali tudi člani državnega odbora za bioetiko, ki odloča o kliničnih preizkusih novih zdravil.

Na Hrvaškem je sicer podkupovalni škandal v javnosti odjeknil že pred osmimi leti, ko je Bloomberg že poročal o podkupovanju zdravnikov, ki so povezani s hrvaškimi oblastmi. Zaradi obtožb so direktorja hrvaške podružnice Pfizerja odpustili, v javnost pa je pricurljaja tudi informacija, da so nekateri zdravniki prejemali mesečna nakazila na račune avstrijskih bank, še piše Jutarnji list. Družba Pharmacia, ki jo je kupil Pfizer, naj bi na avstrijski račun hrvaškega zdravnika, člana nacionalnega odbora za registracijo farmacevtskih izdelkov, vsak mesec nakazal okoli tisoč evrov.

Komentarjev 1
  • mirko 12:55 08.avgust 2012.

    Preiskavo na področju korupcije pri uvajanju zdravil v zdravstvu bi bilo še kako potrebno narediti tudi v Sloveniji, saj se na tem področju preliva ogromen denar. Pri nas je pa tako in tako znano, da tam kjer je velik javni ...prikaži več denar, smrdi do neba po korupciji.