Svet
3714 ogledov

Pfizer s tožbo nad državo, zahtevajo več deset milijonov evrov

Pfizer cepivo Epa
Farmacevtski gigant Pfizer se je odločil za tožbo proti Madžarski.

Ameriški farmacevtski gigant Pfizer je skupaj s svojim partnerjem BioNTech januarja letos sprožil pravni postopek proti madžarski vladi zaradi dobave cepiva proti COVID-19, poroča časnik Politico, ki se sklicuje na pridobljeni sodni dokument. Tiskovni predstavnik Pfizerja je potrdil primer, ki se odvija na belgijskem sodišču. "Pogovori z vlado v Budimpešti se nadaljujejo," so dodali.

Iz dokumenta – tako Politico – je razvidno, da zadeva zahteva plačilo za 3 milijone odmerkov cepiva BioNTech/Pfizer v vrednosti okoli 60 milijonov evrov. Zadeva ima sicer že dolgo brado: začelo se je novembra 2022, ko je Madžarska obvestila Pfizer, da farmacevtskemu podjetju ne namerava plačati 3 milijonov odmerkov, pri čemer je kot razlog navedla konflikt v Ukrajini. Sodnik je tedaj po prvi obravnavi marca zavrnil Pfizerjevo zahtevo po hitri razsodbi. Od takrat zadeva ni napredovala.

Pfizerjeva tožba proti Madžarski je sicer na las podobna tožbi, ki jo je farmacevtsko podjetje sprožilo proti Poljski, še dodaja Politico. V obeh primerih sta državi toženi, ker nista prevzeli niti plačali injekcij cepiva proti Covidu-19, za katere sta se sicer prijavili.

V torek je frankofonsko prvostopenjsko sodišče v Bruslju izvedlo kratko prvo obravnavo v zvezi s tožbo Pfizer proti Poljski, obe strani pa sta se dogovorili, da narok preložita na 30. januar 2024.

Tožba zoper Poljske je posledica neprevzete dostave 60 milijonov odmerkov, ki jih država ni hotela sprejeti aprila 2022. Takrat se je Varšava sklicevala na višjo silo – kot razlog za obremenitev svojih financ po pritoku beguncev po ruski invaziji na Ukrajino.

Prejšnji mesec, kmalu po volitvah na Poljskem, je Pfizer sicer sporočil, da poljsko vlado na sodišču toži zaradi zamujenega plačila, ki ga časnik Politico ocenjuje na višino približno 1,2 milijarde evrov. V postopku sodeluje tudi sorazvijalec cepiva, nemški BioNTech.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 17:57 06.december 2023.

    Tudi tožbe proti Pfizerju bodo vse pogostejše..Teksas jih toži zaradi laganja glede učinkovitosti Covid cepiv....... https://thehill.com/policy/healthcare/4336013-texas-ken-paxton-pfizer-lawsuit-covid-19-vaccine/

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 11:42 06.december 2023.

    Tisti osebno, ki je to naročil, naj plača mislim da je za vse kriva Ursola in podrepniki, ki so enormno obogateli na račun državljanov EU , jim lagali, jih strašili, zavajali in pobijali. Upam da jih bodo tožili in zaprli do smrti...

  • Avatar MS
    MS 11:32 06.december 2023.

    Pfizerjeva tožba proti Madžarski je sicer na las podobna tožbi, ki jo je farmacevtsko podjetje sprožilo proti Poljski. V obeh primerih sta državi toženi, ker nista prevzeli niti plačali injekcij cepiva proti Covidu-19 ki sta jih predhodno naročili! Pfizer je ...prikaži veče naročene količine proizvedel! Pravna stroka bo imela zadnjo besedo!