Svet
665 ogledov

Pijače z okusom kole: Potencialno nevarne vsebnosti

kola Shutterstock
Samo štiri od tridesetih so dobile oceno 'dobro'. Nemška potrošniška organizacija Stiftung Warentest je pod drobnogled postavila 30 gaziranih pijač z okusom kole, med njimi tudi Coca Colo, Coca Colo light, Pepsi Colo in številne druge blagovne ter trgovske znamke. Zaskrbljujoče ugotovitve.

Test nemške potrošniške organizacije je med drugim pokazal, da večina vsebuje preveč alkohola, fosforne kisline, klorata in 4-metilimidazola, na svoji spletni strani poroča Zveza potrošnikov Slovenije. Brezalkoholne gazirane pijače z okusom kole so nadvse priljubljene, v ZDA jih v povprečju popijejo 42 litrov na prebivalca. Test je vendarle pokazal nekaj zelo zanimivih pomanjkljivosti pa tudi vsebnosti potencialno nevarnih snovi.

Skoraj 50 g sladkorja v pol litra …

Gazirana pijača kola večinoma sestoji iz vode, sladkorja ali sladil, ogljikovega dioksida, karamelne barve, fosforne kisline, kofeina in arom. S sladkorjem sladkana pa lahko vsebuje kar 49,5 gramov sladkorja v pol litra, kar je po najnovejših podatkih WHO dnevna količina (do 50 gramov) vsega sladkorja, ki ga odrasel človek lahko zaužije dnevno, s pijačo in hrano.

Alkohol je neizogibna sestavina teh pijač, a ga ne sme biti več kot 2 grama na liter. En izmed testiranih vzorcev ga je vseboval kar 3 grame, vsi vzorci pa do 2 grama.

Fosforna kislina ( E338): je značilna za kola pijače, a je ne sme biti preveč, oziroma več kot 700 mg na liter. Kar nekaj vzorcev je imelo te kisline malenkost preveč. Fosforna kislina skupaj s sladkorjem vpliva na zobno sklenino in zdravje zob, bolniki z ledvičnimi boleznimi pa sploh ne smejo uživati živil s fosforno kislino.

Barvilo karamel, E150d: je običajno barvilo za 'kole', a ni tako nedolžno. Pri proizvodnji tega barvila se namreč tvori malo 4-metilimidazola (4-MEI), ki je po svetovni klasifikaciji verjetno rakotvorna snov. V Evropski uniji še niso določili še varnega dnevnega vnosa za 4-MEI, medtem ko so v Kaliforniji že postavili mejo pri 29 mikrogramih 4-MEI na dan za povprečnega človeka. Pol litra 'kole', ki vsebuje barvilo E 150d, pa je že na zgornji meji še dovoljenega vnosa, so izračunali kolegi pri Stiftung Warentestu. Kar 27 od 30 vzorcev je vsebovalo te mejne vrednosti.

Klorat: kar nekaj vzorcev je vsebovalo nekaj klorata. Klorati so ostanki čistil in dezinfekcijskih sredstev. V teh pijačah kloratov ne bi smelo biti.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.