Svet
26 ogledov

Pilot Konstantin Murahtin dejal, da turškega opozorila ni bilo

Fotka reševanja polota Žurnal24 main
"Nobenega opozorila ni bilo, ne po radiu ne vizualno. Nobenega stika ni bilo," je zatrdil rešeni ruski pilot Konstantin Murahtin. Turška vojska medtem objavila zvočni posnetek, na katerem se sliši opozorilo. Protestniki v Moskvi nad turško ambasado.

"Govorijo turške zračne sile v pripravljenosti, približujete se turškemu zračnemu prostoru, nemudoma obrnite proti jugu," opozori pilot približujoče letalo v posnetku, ki ga je v svet poslala Turčija prek agencije Anadolu.

Predtem je posnetek že zaokrožil po spletu in svetovnih medijih, a uradno potrditev pristnosti je prišla z uradno vojaško objavo.

Ni bilo ne slikovnega, ne zvokovnega opozorila

Preživeli pilot ruskega vojaškega letala, ki ga je v torek sestrelila Turčija, je danes za ruske medije povedal, da s turške strani pred sestrelitvijo ni prišlo nobeno opozorilo. "Nobenega opozorila ni bilo, ne po radiu ne vizualno. Nobenega stika ni bilo," je zatrdil Konstantin Murahtin.

Preberite še:

Letalo ni kršilo zračnega prostora

Pilot je še povedal, da rusko letalo nikakor ni moglo kršiti turškega zračnega prostora. Suhoj Su-24, ki je bil na misiji na severu Sirije, je sestrelil turški lovec F-16. Turčija trdi, da je rusko letalo kršilo turški zračni prostor, medtem ko Rusija vztraja, da je bilo ves čas v sirskem zračnem prostoru.

Ruske oblasti so sporočile, da so pilota rešile specialne enote, operacija pa je trajala 12 ur. Za zdaj ni jasno, kaj se je zgodilo s truplom njegovega kopilota, ki so ga ustrelili uporniki, potem ko se je izstrelil iz letala.

Murahtin je z ruskimi mediji govoril iz zračne baze Hmejmin v Siriji, kjer ima Rusija nameščena svoja vojaška letala, poroča BBC.

Objavili posnetek, ki dokazuje, da so opozorila bila

Sestreljeno rusko letalo | Avtor: EPA EPA
Turška televizija Fox je medtem objavila zvočni posnetek, na katerem je po njihovih trditvah slišati opozorila pilotov turških lovcev ruskemu suhoju, preden so ga sestrelili. "Približujete se turškemu zračnemu prostoru, takoj spremenite smer proti jugu," reče glas v angleščini. Verodostojnost posnetka še ni bila potrjena.

Neimenovani ameriški predstavnik pa je dejal, da ZDA verjamejo, da je Turčija rusko vojaško letalo sestrelila, ko so je to nahajalo v sirskem zračnem prostoru, vendar po tistem, ko je na kratko vstopilo v turški zračni prostor.

Lavrov  napovedal "resno prevrednotenje" vezi s Turčijo.

"S Turčijo se ne nameravamo bojevati, naš odnos do turškega naroda se ni spremenil," je zatrdil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je zaradi incidenta že v torek odpovedal za danes predvideni obisk v Ankari. Dejal je še, da napad na letalo spominja na načrtovano provokacijo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan  je v govoru v Istanbulu zatrdil, da Turčija nima namena zaostrovati tega incidenta temveč le brani svojo varnost in pravice svojih bratov. "Turčija ni bila nikoli naklonjena napetostim in krizi, vedno je bila in bo naklonjena miru in dialogu," je poudaril. A v isti sapi je dodal: "Nihče ne more pričakovati, da bomo molčali, ko sta kršeni naša obmejna varnost in naša suverenost."

Deli ruskega letala ranili dva turška državljana

Erdogan je še dejal, da je ta incident pokazal, kakšne posledice imajo lahko nepremišljeni koraki. Razkril je tudi, da so deli ruskega letala, ki so padli na turško stran meje, ranili dva turška državljana.

Turški predsednik je tudi zavrnil ruske trditve, da je bilo letalo na misiji proti džihadistom Islamske države na severu Sirije. Po njegovih besedah tam živijo pripadniki turkmenske manjšine. "Naj se nihče ne slepi: na območju Bajirbucak, kjer živijo Turkmeni, ni elementov IS."

Sestreljeno rusko letalo | Avtor: EPA EPA

Turški premier Ahmet Davutoglu pa je pojasnil, da je bilo rusko letalo, ki je kršilo turški zračni prostor, sestreljeno, ker je predstavljalo grožnjo. Ob tem se je zavzel za zmanjšanje napetosti z Rusijo, ki je pomembna trgovinska partnerka Turčije.

Rusi nameščajo rakete

Moskva je po incidentu že napovedala, da bo v letalskem oporišču Hmeimim v Siriji namestila rakete S-300 in S-400. Raketni sistem S-400 je ruski protiletalski sistem z dolgim dosegom, ki se uporablja tudi proti manevrirnim in balističnim raketam. Gre za nadgradnjo S-300, katerega namestitev je napovedal ruski predsednik Vladimir Putin.

"Želim poudariti, da se bomo z vso resnostjo odzvali na to, kar se je zgodilo, in vsa naša sredstva bodo uporabljena za zagotovitev varnosti," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass še pripomnil prvi mož Rusije.

Protesti v Rusiji proti Turčiji | Avtor: EPA EPA

Pred turškim veleposlaništvom v Moskvi se je medtem danes zbralo nekaj sto mladih aktivistov, ki so nosili transparente s protiturško vsebino, vzklikali gesla proti turškemu predsedniku Erdoganu in zgradbo obmetavali s kamni in jajci. Pri tem so razbili več oken. Policija jih je pozvala, naj prenehajo, vendar ni posredovala.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • principiumnovum 09:57 26.november 2015.

    Žurnalovci, pa vi ste totalno neresni. Ta posnetek oz. "zvočno opozorilo" bi lahko turki naredili že prej ali pa tudi naknadno v kakšnem studiju. To, da ga vi tukaj gor sedaj vrtite kot kronski dokaz je pa višek novinarskega licemerja. ...prikaži več. Tudi pri nas si bomo morali naliti čistega vina. Tako kot zahodne vlade (britanija, francija, amerika...) ste tudi vi novinarji krivi za to vojno v Siriji. Nekaj let nas že farbate, kako grozen je Asad, ko pa ljudje želimo izvedeti resnico, kaj se dejansko dogaja v Siriji, moramo pa nepristranske informacije iskati po nemških in ruskih medijih. Ja, to so američani vaši lastniki je pa res čista jeba.

  • KLOBO 09:12 26.november 2015.

    Rusi so edini, ki iztrebljajo teroriste! To kar počne UE in USA je samo medijska propaganda. Dokaz: Od kar je USA začela "kao" s troni strašit IS, se je IS ozemeljsko podvojila !!

  • Papaja Popi 09:10 26.november 2015.

    ŽurnalčekSirija bo uradno zaprla meje s Turčijo Turčija bo res jokala, če Sirija zapre meje.Jaz upam, da jih zapre, potem vsajne bo emigrantov.