Svet
15 ogledov

Pilot med letom ostal zaklenjen iz kabine

Pilot Shutterstock
Ko se je pilot vrnil z WC-ja, so se vrata zaskočila. Ker ni mogel v kabino, je moral zasilno pristati mladi kopilot.

Pilot indijskega državnega letalskega prevoznika India Air, ki je moral med letom nujno na stranišče, se ni mogel vrniti v pilotsko kabino, ker so se zaskočila vrata. Mladi kopilot je zato zasilno pristal na najbližjem letališču in vse se je srečno izteklo, danes poročajo indijski mediji.

V kabino skozi okno

Vrata pilotske kabine so se tako hudo zataknila, da jih niso mogli odpreti niti tehniki na letališču v Bhopalu in so morali na koncu v pilotsko kabino priti skozi okno, pisanje časnika Times of India povzema nemška tiskovna agencija Dpa.

Mlad kopilot neizkušen

Incident se je zgodil v ponedeljek na letu iz New Delhija v Bangalore na jugu države, letalo pa je zasilno pristalo v mestu Bhopal v osrednji Indiji. Dogodek bi bil sicer manj nevaren, če ne bi bil kopilot precej neizkušen in se je še učil.

Pri India Air so sicer zatrdili, da so bili ves čas spoštovani vsa varnostna pravila in postopki ter da potniki ali člani posadke na nobeni točki niso bili v nevarnosti.

Po pomoti se je izklopil avtopilot

V India Air so imeli v zadnjem času že več varnostnih preplahov, dodaja Dpa. Med drugim še poteka preiskava aprilskega incidenta, ko se je na njihovem letalu med letom po pomoti izklopil avtopilot.

Kako točno se je to zgodilo, še ni jasno. Po nekaterih navedbah naj bi si vzela pilot in kopilot 40-minuten odmor za spanec v poslovnem razredu letala, medtem pa so stevardese po pomoti izklopile avtopilot. Po drugih navedbah naj bi bila pilota v kabini, a naj bi imela "polne roke dela" s stevardesami.

Komentarjev 2
  • Bizgec 11:48 15.maj 2013.

    Preprosto - kopilot pac ni imel dovolj visokega stevila ur za krmilom letala, da bi ga lahko imeli za izkusenega. Je bil pa vseeno kvalificiran pilot, ker drugace tam nima kaj iskati.Ali pa imajo zelo ohlapna varnostna pravila.

  • nergač 11:29 15.maj 2013.

    če ne bi bil kopilot precej neizkušen in se je še učil.Pri India Air so sicer zatrdili, da so bila ves čas spoštovana vsa varnostna pravilain kako gre skupaj eno in drugo?