Svet
6 ogledov

Pilota ni bilo v kabini

Črni skrinjici so uspeli dvigniti na površje v začetku maja letos, skoraj dve le Žurnal24 main
Na dan prišli novi podatki o okoliščinah nesreče letala družbe Air France, ki je strmoglavilo predlani. Pilota ni bilo v kabini.

 

Letalo je strmoglavilo 1. junija 2009 v Atlantski ocean štiri ure po tem, ko je vzletelo iz Ria de Janeira.
Umrlo je vseh 228 potnikov in članov posadke.
Razbitine so našli šele aprila letos okoli tisoč kilometrov severovzhodno od obale Brazilije, črni skrinjici pa v začetku maja.

Nove podatke je danes objavil nemški časnik Der Spiegel. Sklicuje se na enega od preiskovalcev nesreče, ki je dejal, da v času, ko se je letalo znašlo v težavah, pilota Marca Duboisa ni bilo v kabini.

Iz posnetka črne skrinjice, ki beleži pogovore v kabini, naj bi bilo razvidno, da je pilot prihitel v kabino, ko je začelo letalo zaradi slabega vremena zanašati, in začel dajati navodila kopilotoma.

Preiskovalci so doslej domnevali, da je posadka airbusa A330 letalo usmerila direktno v območje slabega vremena. Vendar pa je druga najdena črna skrinjica zdaj pokazala, da je posadka poskušala najti najboljšo možno pot skozi nevihtne oblake.

Prilepljeni ledeni kristali
Črna skrinjica ni zabeležila podatkov o hujših turbulencah, kar kaže na to, da se je posadki uspelo prebiti skozi nevihto. Vendar pa naj bi se ledeni kristali, ki so nastali ob slabem vremenu, prilepili na merilec za merjenje hitrosti oziroma na pilotovo cev. Letalo se je po težavah z merilcem nenadoma strmo dvignilo, zaradi česar je potem verjetno izgubilo vzgon in nato strmoglavilo v ocean, menijo strokovnjaki.

Ali je bil za to odgovoren pilot, ali pa so posegli vmes računalniki na airbusu, ker naj bi merilec pokazal, da je letalo nenadoma izgubilo moč, za zdaj ni znano.

Uradni rezultati analize nesreče naj bi bili znani konec junija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.